- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο 72% προχώρησε η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
Αλώβητες οι ειδικότητες που ήταν στο επίκεντρο από την αρχή του Μνημονίου
Στα 247 ανέρχονται τα επαγγέλματα στα οποία έχει αρθεί το μεγαλύτερο τμήμα των περιορισμών στην είσοδο και άσκηση της δραστηριότητάς τους. Συνολικά, τα κλειστά επαγγέλματα ανέρχονται σε 343 και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το 72% αυτών έχει ήδη απελευθερωθεί.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι μένουν ορισμένες ειδικότητες που πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι κ.λπ.). Δηλαδή, επαγγέλματα που ήταν στο επίκεντρο από την αρχή του Μνημονίου (τον Μάιο του 2010), αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο ο βαθμός «ανοίγματος» των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το ΚΕΠΕ να καταρτίσει μελέτη για 20 επαγγέλματα έως τον Ιούλιο, από την οποία θα προκύψουν νέες ρυθμίσεις (για μία σειρά επαγγελμάτων), ενώ θα αποτιμηθεί και το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι η διενέργεια της μελέτης αυτής έχει προβλεφθεί και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα επαγγέλματα που θα εξεταστούν είναι δικηγόροι – δικηγορικές εταιρείες, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, ιδιωτική εκπαίδευση, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιατρικά επαγγέλματα – ιατρικά κέντρα, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, ταξί, φορτοεκφορτωτές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, εταιρείες συμβούλων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, διανομή Τύπου, καπνοπώλες και εκτελωνιστές.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων πρέπει να γίνει όχι λόγω τρόικας, αλλά για την ενίσχυση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε σε παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά την οποία αν η Ελλάδα συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε θεσμικό πλαίσιο, τότε η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 15% μακροχρόνια. Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΚΕΠΕ, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα πιθανά οφέλη από την προβλεπόμενη άρση των περιορισμών στη λειτουργία των επαγγελμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονται μεταξύ 0,4% και 2,1% (ή 760 εκατ. έως 4 δισ.).
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα lockers μέχρι το EduPlan.AI
Το πραγματικό ΑΕΠ αντί για 7 μονάδες αυξήθηκε κατά 11 και οι θέσεις απασχόλησης από 200.000 έφτασαν τις 550.000, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας
Έως 1.939 ευρώ τον μήνα για προσωπική βοήθεια
Οι πληρωμές και τα εκταμιευμένα κεφάλαια δανείων ανέρχονται συνολικά σε 28,4 δισ. ευρώ
«Κανείς δεν μιλά εξ ονόματός μου. Ό,τι θέλω να πω, το λέω μόνη μου, καθαρά και με την υπογραφή μου»
«Πάνω από τους μισούς που αποχώρησαν δεν τους ήξερα»
Νέο αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία
Σε ποιες περιπτώσεις σταματά να λειτουργεί
Είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της προτού κλείσει η Βουλή
Μέχρι πότε θα μπει στα ΑΤΜ
Η ημέρα και η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα των δικαιούχων στα ΑΤΜ
Πότε ξεκινούν οι πρώτες διανυκτερεύσεις σε καταλύματα
Από τη χρεοκοπία της εμπιστοσύνης στην επιστροφή της αξιοπιστίας
«Ελλάδα 2.0», ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά μεταξύ άλλων
Ο υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει την κριτική περί «μαλθακής» πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα
Παρεμβάσεις σε τρία κρίσιμα πεδία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών
Η ανάρτηση της Αννίτας Δημητρίου, προέδρου της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.