- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τσίπρας σπικς ίνγκλαντ βέρι μπεστ (video)
Γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται σαν τη Μαντάμ Σουσού;
Πραγματικά δεν ξέρω ποιoς αρχοντοχωριάτικος άνεμος έχει φυσήξει τα μυαλά του Αλέκση του Πρωθυπουργού και τον έχει κάνει να μιλάει αγγλικά σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια ψυχολογική ανάγκη είναι αυτή που τον υποχρεώνει να χρησιμοποιεί μια γλώσσα την οποία δεν καταλαβαίνει και η οποία το μόνο που μπορεί να του προσφέρει είναι μια θέση στο Πάνθεον της κωμωδίας, πλάι στον Μπόρατ του Κοέν.
Προφανώς είναι κακό για έναν ηγέτη του πρώτου μισού του 21ου αιώνα να μην γνωρίζει καθόλου την κυριάρχη γλώσσα της εποχής, αλλά το κόμπλεξ που μπορεί να νιώθει εξ αιτίας της άγνοιάς του και τον κάνει να προσπαθεί να τη μιλήσει (προκειμένου να αποδείξει τι και σε ποιόν;) είναι πολύ χειρότερο. Μοιάζει με δημόσιο αυτομαστίγωμα που αντί για οίκτο προκαλεί γέλιο. Μοιάζει με μια απόπειρα απόδειξης κοσμοπολιτισμού και ευρυμάθειας που καταλήγει απόδειξη της διαχρονικότητας του πνεύματος της μαντάμ Σουσού, το οποίο ζει και βασιλεύει μέσα στο σώμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η τελευταία του απόπειρα δημόσιου αυτοεξευτελισμού ήταν το προχτεσινό βίντεο-χαιρετισμός σε αμερικάνους επενδυτές. Σ’ αυτό, αντί να επιλέξει να μιλήσει στα ελληνικά και οι υπότιτλοι να κάνουν από κάτω τη δουλειά τους, προτίμησε να παραστήσει ότι ξέρει αγγλικά με σπαρταριστά –για αλλη μια φορά– αποτελέσματα.
Μπορεί η στιγμη που ξεχωρίζουν οι περισσότεροι να είναι το δολοφονικό κτητικό ‘s που φτιάχνει κάτι που ακούγεται σαν Greece is comeback αλλά, κατα την ταπεινή μου άποψη, η κορυφαία στιγμή είναι εκείνη που θέλει να πει ότι οι ΗΠΑ που θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και –προσπαθώντας να μιμηθεί προφορές που δεν καταλαβαίνει– καταλήγει να λέει οτι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Γούνα Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα μας συστήνει καινούργιες λέξεις όπως η λέξη «χάλθενες», η λέξη «έρα», η λέξη «λέρτζεστ» και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε και άλλες πολλές (είναι τόσο μεγάλη η έφεση του Αλέξη στην κατασκευή καινούργιων αγγλικών λέξεων που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τιμηθεί από κάποιο πανεπιστήμιο για την προσφορά του στην αγγλική γλώσσα)
Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να σκέφτηκαν οι αμερικάνοι επενδυτές ακούγοντάς τον. Δεν ξέρω αν ένιωσαν αμήχανοι, αν τους έπιασε νευρικό γέλιο ή αν σκέφτηκαν πως αυτός ο τύπος είναι μια ευκαιρία να βγάλουν εύκολα λεφτά. Πολύ φοβάμαι όμως πως, αν συνεχίσει έτσι, οι μόνοι επενδυτές που θα προσελκύσει θα είναι αυτοί που θέλουν να επενδύσουν σε ινστιτούτα ξένων γλωσσών. Και μπράβο του
Εδώ είναι ο χαιρετισμός. Προσοχή στην έναρξη με το αγνώστου σημασίας αλλά πολύ ενδιαφέρον «Λεντζ εντ τζέντελμεν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.