- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κεντροαριστερά: Και όμως είναι ακόμα εδώ;
Αυτό που έμοιαζε αδιανόητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά
Μετά από μια μεγάλη περίοδο κατά την οποία η Κεντροαριστερά ταλαιπωρήθηκε και πορεύθηκε σε κομμάτια και μετά από μήνες διαλόγου και διαπραγματεύσεων, χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα της συμπόρευσης του χώρου, της δημιουργίας του νέου φορέα. Τα επόμενα βήματα είναι εξίσου δύσκολα και σημαντικά. Αποσαφήνιση της πολιτικής κατεύθυνσης και ξεκάθαρη οργανωτική δομή δε μπορούν να περιμένουν για πολύ.
Οι επικριτές της διαδικασίας παραβλέποντας ότι 210.000 πολίτες συμμετείχαν στις εκλογές, έκαναν λόγο για: α) το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων, β) το ότι στο δεύτερο γύρο πέρασαν δύο στελέχη προερχόμενα από ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιος από τους νέους παίκτες και γ) το ότι το γεγονός ότι κέρδισε η κ. Γεννηματά σημαίνει ότι οι εκλογές δεν άλλαξαν κάτι τελικά.
Πράγματι, ο μέσος όρος ηλικίας όσων ψήφισαν ήταν μεγάλος. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η συμμετοχή μεγαλύτερων ηλικιών αφορά όλα σχεδόν τα κόμματα. Παρόλα αυτά η ψήφος του καθενός έχει την ίδια ακριβώς αξία ανεξαρτήτως ηλικίας. Βεβαίως η νέα παράταξη, θα πρέπει να βρει τρόπους να κινητοποιήσει και τη νέα γενιά αν θέλει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στις επόμενες εκλογές.
Όσον αφορά τα δύο άλλα σημεία κριτικής η απάντηση είναι απλή.
1) Οι υποψηφιότητες των παικτών εκτός ΠΑΣΟΚ είχαν κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ταλαντεύθηκαν για το ποιον θα επιλέξουν. Αν λοιπόν υπήρχε μόνο μια τέτοια υποψηφιότητα, ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε ίσως να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις -τουλάχιστον- την είσοδο του στο δεύτερο γύρο και τότε δε θα μπορούσε κανείς να πει για ενδοπασοκική μάχη.
2) Η επανεκλογή της κυρίας Γεννηματά δεν είναι -καταρχάς- «πολύ κακό για το τίποτα» όπως έσπευσαν να πουν ορισμένοι. Στην επόμενη μέρα φαίνεται ότι θα συμμετέχει ενεργά ο κ. Καμίνης, το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη ενώνεται τελικά με την Παράταξη, ο κ. Ραγκούσης επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας και βεβαίως το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο μόλις 38 ετών κ. Ανδρούλακης τον καθιστά βασικό παίκτη στις εξελίξεις. Και κυρίως, δεκάδες χιλιάδες πολίτες φώναξαν: είμαστε ακόμα εδώ. Άρα ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν είναι πια ο ίδιος με μερικούς μήνες πριν.
Το αν τα επόμενα βήματα είναι εξίσου πετυχημένα με τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες, θα φανεί σύντομα. Σίγουρα δεν θα είναι μια εύκολη προσπάθεια. Χρειάζεται σύνθεση απόψεων, αμεσότητα στη δράση και κυρίως σαφές πολιτικό στίγμα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έμοιαζε αδιανόητο για μεγάλο χρονικό διάστημα μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά. Συνθήκη αναγκαία, αλλά όχι από μόνη της ικανή βέβαια, για να αλλάξει τα πράγματα. Οι 210.000 που ψήφισαν, αλλά και πολλοί περισσότεροι που είναι κοντά στο χώρο μπαίνουν σε μια -θετική- αναμονή για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.