- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Αξίζει να ψηφίσει κανείς για το νέο κόμμα του Κέντρου;
10 σκέψεις για τις κάλπες του Νοέμβρη
Με τα πολλά, έφτασε η ώρα για τις ψηφοφορίες για το καινούργιο, υπό ίδρυση κόμμα του Κέντρου.
Οι σκέψεις μου για το θέμα είναι οι εξής:
Α. Είναι κόμμα του Κέντρου και όχι της Κεντροαριστεράς. Κεντροαριστερά στην Ελλάδα (αυτά τα χρόνια, αρέσει δεν αρέσει) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Νέο πολιτικό φορέα» τον αποκαλεί πολύ προσεκτικά ο εξαίρετος κ. Νίκος Αλιβιζάτος, που η όλη διαδικασία τού χρωστάει πάρα πολλά.
Β. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι υποψήφιοι προβάλουν τόσο πολύ την ιστορική συνέχεια της «παράταξης», όπως τη αποκαλούν, σα να ήταν αθώα περιστερά το παρελθόν της. Μαζί με τα σπουδαία πράματα που έκανε το Κέντρο, υπάρχουν και τα στραβά. Δεν είχε ο Ελ. Βενιζέλος ευθύνες για τη μικρασιατική καταστροφή, ο Ν. Πλαστήρας για τη χρεοκοπία της μεσοπολεμικής Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου για τα Ιουλιανά, ο Ανδρ. Παπανδρέου για τη διάλυση της οικονομίας;
Γ. Καλά ή κακά, τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Αν δε βγει αυτοδύναμη, που είναι και το πιθανότερο, το υπό ίδρυση κόμμα θα είναι ο «μικρός εταίρος» της επόμενης κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Κέντρου.
Δ. Από την άποψη αυτή, το ερώτημα είναι: ποιος αρχηγός θα μπορεί καλύτερα να ωθήσει το νέο κόμμα στον εκσυγχρονισμό του εαυτού του, αλλά και στην πιο όσο γίνεται πιο εκσυγχρονιστική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι φιλελεύθερη οικονομικά, δεν είναι όμως κοινωνικά (σχέσεις με εκκλησία, ζητήματα σεξουαλικότητας κλπ)
Ε. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κ. Γεννηματά θα βγει πρώτη και θα μπει στο δεύτερο γύρο, αντιμετωπίζοντας από θέση ισχύος ή τον κ. Θεοδωράκη ή τον κ. Καμίνη ή τον κ. Ανδρουλάκη.
ΣΤ. Η κ. Γεννηματά εκπροσωπεί το πιο παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να φανταστεί κανείς. Μια ματιά στους υποστηρικτές της το δείχνει άμεσα κι αμέσως. Ακόμα περισσότερο το δείχνει ότι επιδίωξε –και πέτυχε– να γίνει η ψηφοφορία με αρχαϊκό, προνεωτερικό τρόπο.
Ζ. Το ζήτημα είναι να βγει πρόεδρος οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει την κ. Γεννηματά στο δεύτερο γύρο.
Η. Προσωπικά, επειδή μ΄ ενδιαφέρει να συνεχίσει να υπάρχει ένα στοιχειωδώς φιλελεύθερο Κέντρο, που να εκφράζει τους μη δεξιούς και τους μη αριστερούς, θα πάω να ψηφίσω. Εξάλλου έχω ξαναψηφίσει τον κ. Θεοδωράκη σε βουλευτικές και τον κ. Καμίνη σε δημοτικές εκλογές, ενώ αναγνωρίζω την απόπειρα του κ. Ανδρουλάκη να διαφοροποιηθεί από τον αρχικό του βατήρα (ακόμα, έχω αρθρογραφήσει υπέρ του κ. Ραγκούση κλπ).
Θ. Κατανοώ πολύ καλά τους ψηφοφόρους που βαριούνται να πάνε να ψηφίσουνε, απογοητευμένοι από τις απαράδεκτες διαδικασίες. Δεν έχω ν΄ απευθύνω καμιά παρότρυνση σε κανένα. Εξάλλου, ούτε και γω τρέφω καμιά αυταπάτηγια «βαρύνουσα πολιτική εξέλιξη», «ιστορική στιγμή» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Επομένως, στην ερώτηση του τίτλου η απάντηση είναι: «Δεν ξέρω. Μιλάω μόνο για τον εαυτό μου».
Ι. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος… (συμπληρώστε κατά βούληση, ταιριάζει όλο το εύρος των πιθανών συμπληρώσεων).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Απάντηση για την εξωτερική πολιτική
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί ισραηλινού λόμπι
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει τις εξελίξεις με την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής διπλωματίας
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τα κόμματα που δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια των ΗΑΕ με πράξεις και όχι μόνο με λόγια
O πολιτικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί
Τα ραντεβού με την ιστορία
«Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ διατηρεί τη θέση του στην ηγεσία της ομάδας S&D
Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν στο Μέγαρο Μαξίμου
«Στόχος μας η πρώτη θέση στα έσοδα από τουρισμό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Το μήνυμα σε παιδιά και γονείς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.