- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι Μουζέλης και Μαραβέγιας μιλούν για την Κεντροαριστερά και η Βάσω Κιντή τους απαντάει αναλόγως
«Καμία ανοχή στους ολετήρες της δημόσιας ζωής και του δημοσίου συμφέροντος»
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με δύο πανεπιστημιακούς, τον Νίκο Μουζέλη και τον Ναπολέοντα Μαραβέγια.
«Μόνο σε μια φεντεραλιστική κοινότητα βασισμένη όχι μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά και στην αλληλεγγύη θα μπορέσει η σοσιαλδημοκρατία να ξαναζωντανεύσει. Μόνο μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει μερική (όχι ολική) ανεξαρτησία από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Με δυο λόγια, μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου ενοποίηση της Ευρωζώνης πρέπει να είναι ο βασικός στόχος τω προοδευτικών δυνάμεων σήμερα»: αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics Νίκος Μουζέλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και για τα καθ' ημάς προσθέτει: «Μια συνεργασία κεντροαριστεράς με τη ριζοσπαστική αριστερά θα ωφελήσει και τις δύο παρατάξεις. Θα έκανε πιο εύκολη την απαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Συγχρόνως θα βοηθούσε την κεντροαριστερά να αποφύγει την καθοδική πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας», δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Νίκος Μουζέλης, ο οποίος υποστηρίζει επιπλέον: «Η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από την κεντροαριστερά, πέρα από όλα τα άλλα, υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, αφού θεωρεί ως 'μίασμα' έναν από τους δύο βασικούς πόλους του κομματικού συστήματος».
Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας από την πλευρά του εκφράζει τη βεβαιότητά του, όπως λέει, ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη χρειάζεται να ανανεώσει τον προγραμματικό της λόγο, ώστε να προσελκύσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και την άναρχη παγκοσμιοποίηση. Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο Ν. Μαραβέγιας υποστηρίζει ακόμη αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ότι «αν οι υποψήφιοι αρχηγοί εκδηλώσουν με σαφήνεια την ιδεολογική και πολιτική τους τοποθέτηση κατά την προεκλογική περίοδο, η εκλογή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαδικασία επικύρωσης από τους ψηφοφόρους του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του αρχηγού που θα εκλεγεί».
Στους ισχυρισμούς των δύο πανεπιστημιακών απάντησε η Βάσω Κιντή μέσω Facebook, τονίζοντας:
Έπιασε ο πόνος το Αθηναϊκό Πρακτορείο για την Κεντροαριστερά και πήρε συνεντεύξεις από δύο Ηρακλείς του ΣΥΡΙΖΑ, τον σταθερό Νίκο Μουζέλη και τον ευκαιριακό Ναπολέοντα Μαραβέγια (ο οποίος αυτή την περίοδο είναι απασχολημένος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ). […] Καμία ανοχή σε ένα κόμμα που πολιτεύτηκε και πολιτεύεται με εξαπάτηση και έχει κάνει σημαία το μίσος. Καμία ανοχή στους ολετήρες της δημόσιας ζωής και του δημοσίου συμφέροντος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η διαδικασία και τα πρόστιμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.