- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή
Θέτει ως βασικό στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2018 στη Βουλή, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσουν και οι εργασίες της Γ' Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου της Βουλής, με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
To προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Newmoney.gr, θέτει ως βασικό στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Για να επιτύχει τον στόχο χωρίς νέα μέτρα, προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2,4% το 2018.
Ωστόσο, το κείμενο του προσχεδίου γράφτηκε ήδη, χωρίς τα στοιχεία για το πώς πήγε χθες η «Μαύρη Παρασκευή» και η πληρωμή φόρων 2,5 δισ. ευρώ την 29η του Σεπτεμβρίου, ώστε να φανεί και εάν καλύφθηκε τελικά ή όχι η «μαύρη τρύπα» ενός δισ. ευρώ, που είχε ανοίξει στα κρατικά έσοδα έως τον Αύγουστο.
Το προσχέδιο του 2018 δεν προβλέπει πρόσθετα νέα μέτρα πέραν από τα μέτρα 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) που έχουν ψηφιστεί πέρυσι, αλλά θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2018. Στηρίζεται στην εκτίμηση ότι επιτυγχάνονται χωρίς πρόβλημα οι στόχοι που έθεσε για φέτος -στα μέσα της χρονιάς- το Μεσοπρόθεσμο.
Ωστόσο, από τον Μάιο που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, επί τρεις μήνες μετά πέφτει συνεχώς έξω έναντι των στόχων για εισπράξεις από τις αυξήσεις φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί και επιβαρύνουν φορολογούμενους και καταναλωτές από τις αρχές του 2017.
Με τα δεδομένα αυτά, κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου άφηνε ανοικτό να αλλάξουν και πάλι πολλά μέχρι τον Νοέμβριο, στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή, σε σχέση με όσα προβλέπει το προσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι Θεσμοί θα αναμένουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα οριστικά στοιχεία εισπράξεων φόρων που πληρώθηκαν ως τις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και τα στοιχεία για πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους στους ιδιώτες, για να αποφανθούν πώς κλείνει η χρονιά.
Το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 και διπλάσιο πλεόνασμα το 2018, μείωση της ανεργίας σε 20,2% φέτος και 19% το 2018.
Για φέτος, σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο του Μαϊου, το Προσχέδιο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών και για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1% αντί 1,3%) και για τις Επενδύσεις (+4,3% αντί 5,9%) αλλά, παρόλα αυτά, προβλέπει... δεκαπλασιασμό της δημόσιας κατανάλωσης (παρότι έχουν «παγώσει» κρατικές δαπάνες ένα δισ. στο 8μηνο), διπλασιασμό στις εξαγωγές (+6,7% αντί 3,3%) και στις εισαγωγές (+5,6% αντί 2,8%) παρά την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης και, επιπλέον, μεγαλύτερη αύξηση της Απασχόλησης (+1,6% αντί +1,4%) με μεγαλύτερη μείωση της Ανεργίας (στο 20,2% αντί 21% που προβλεπόταν τον Μάιο)
Για το 2018, το προσχέδιο προβλέπει μείωση της δημόσιας κατανάλωσης σε σχέση με το 2017, αλλά εκτόξευση των Επενδύσεων στο +12,6%, αντί για... μόλις +10,8%, που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο τον Μάιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.