- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η απάντηση Βαρουφάκη στον Τσίπρα: Είσαι βαθιά ασυνεπής
Το ερώτημα είναι αν «είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του “φυλακισμένου-πρότυπο” στους δανειστές μας»
Με επιστολή στον Guardian επέλεξε να απαντήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στον πρωθυπουργό βαθιά ασυνέπεια, δεδομένου ότι –όπως αναφέρει- του παρουσίασε τα σχέδιά του για να αποτρέψει την επιθετικότητα της τρόικας και για να αποτρέψει πιθανό αδιέξοδο με τυχόν εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν από τις εκλογές του 2015 και στη συνέχεια επιλέχθηκε από τον ίδιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχτεί ότι έγιναν "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν ο διορισμός μου ως πρώτος υπουργός Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας είπε "ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής” αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Και προσθέτει: «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ασυνέπεια».
«Ή ήμουν η σωστή επιλογή να κηρύξω τη σύγκρουση με την τρόικα διότι τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών», σημείωσε στην επιστολή – απάντησή του.
Κατά τον κ. Βαρουφάκη, είναι ανόητο αν και διορατικό το επιχείρημα ότι ο ίδιος υπήρξε η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το σχέδιο Β (που παρουσίασε) ήταν αόριστο και δεν άξιζε καν τον κόπο να συζητηθεί.
Όπως υποστήριξε, αποκαλύφθηκε η αδυναμία του κ. Τσίπρα να διατηρήσει τη ριζοσπαστική κριτική του στους προκατόχους τους, όπως και το γεγονός ότι υιοθέτησε το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
«Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του “φυλακισμένου-πρότυπο” στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως "αδύναμο και αναποτελεσματικό"; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.