Πολιτικη & Οικονομια

Περί καύσωνα, capital controls και χαμόγελου!

Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά η οικονομική κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει νοοτροπίες και συμπεριφορές

54888-624059.jpg
Αλέκος Λιδωρίκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361507-748427.jpg

Με ομπρέλες, καπέλα και σκεπασμένοι με ελαφρά υφάσματα σε όλο το σώμα κυκλοφορούσαν οι ελάχιστοι κάτοικοι και τουρίστες την Πέμπτη το μεσημέρι μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Η θερμοκρασία είχε σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς, με διάθεση να ανέβει παραπάνω. Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για δύσκολες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι όμως έτσι η κατάσταση; «Απέχουμε πολύ  από το ρεκόρ που έχει σημειωθεί στην χώρα μας», ακούσαμε να λέει μια ομάδα νεαρών, ίσως φοιτητών, που μόλις έφευγε από το Μνημείο μπροστά στη Βουλή. Μας κίνησαν την περιέργεια και πήγαμε και εμείς να ακούσουμε τη συζήτηση τους.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα καταγράφηκε στην Ελευσίνα και στο Τατόι τον Ιούλιο του 1977 και έφθασε το 48,5 βαθμούς Κέλσιου. Κάποιοι το καταγράφουν και ως πανευρωπαϊκό ρεκόρ, λένε.

Ποια όμως ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη Γη; Σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Λιβύη όταν το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 59 βαθμούς Κελσίου, περίπου 20 βαθμούς περισσότερο από σήμερα!

Ανάλογες θερμοκρασίες ρεκόρ που προσεγγίζουν τους 60 βαθμούς έχουν καταγραφεί σε όλες τις ηπείρους.

Εξαίρεση αποτελεί η Ανταρκτική όπου η υψηλότερη θερμοκρασία έφτασε τους 15 βαθμούς τον Ιανουάριο του 1974 − για την περιοχή δημιουργούσε συνθήκες καύσωνα!

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ της χαμηλότερης και της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη; Είναι 150 βαθμοί Κελσίου! Από τους -89 βαθμούς στην Ανταρκτική τον Ιανουάριο του 1983, στους 59 βαθμούς στη Λιβύη το 1922.

Απόλυτα ενημερωμένοι οι νεαροί που. όπως μας είπαν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά μεγάλωσαν και σπουδάζουν στην Αμερική, καθώς οι γονείς τους μετανάστευσαν εκεί. Μιλούν τα Ελληνικά εξαιρετικά.

Βρέθηκαν στην Ελλάδα διότι μεταξύ άλλων κάνουν μια εργασία με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την επιβολή των capital controls και συνδυάζουν την παραμονή τους με διακοπές.

Θα μας αποκαλύψετε τα συμπεράσματα της μελέτης σας, τους ρωτάω, με ένα φίλο που είμαστε μαζί.

Οι νεαροί ανέφεραν πως ένα στέλεχος με εμπειρία που συνάντησαν τους είπε με απλά λόγια: «Τα capital controls θα αρθούν πλήρως όταν κανείς δεν τα σκέφτεται και κανείς δεν τα συζητάει. Όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία και οι ροές στις επιστροφές καταθέσεων είναι αξιόλογες και χωρίς διακοπή για αρκετούς συνεχόμενους μήνες, χωρίς διακοπές. Απέχουμε αρκετά ακόμη από τη χρονική αυτή στιγμή, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».

Θα πάτε στα ελληνικά νησιά για διακοπές, τους ρωτάμε; Μόλις γυρίσαμε, αύριο επιστρέφουμε πίσω. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά η οικονομική κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει νοοτροπίες και συμπεριφορές. Και πάνω από όλα, έχει χαθεί το χαμόγελο που συναντούσαμε σχεδόν παντού, όταν είχαμε έρθει δέκα περίπου χρόνια πριν, όταν είμαστε ακόμη παιδιά, στους Ολυμπιακούς του 2004.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ