- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Διαμερίσματα πουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί
Οι φορολογίες «σκοτώνουν» την αγοραία αξία
Οι φορολογίες (αντικειμενικές τιμές, ΕΝΦΙΑ, μεταβίβαση, κληρονομιά) «σκοτώνουν» την αγοραία αξία των διαμερισμάτων, και γενικά των ακινήτων, πολλά από τα οποία έχουν καταντήσει να πουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί.
Λεπτομερέστερα, από τα συμβόλαια πώλησης που έχουν αναρτηθεί στο gsis.gr, με πηγή τους συμβολαιογράφους, διαπιστώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 πουλήθηκαν ακίνητα με 100 ευρώ το τετραγωνικό τη στιγμή που η τιμή ζώνης φτάνει, για παράδειγμα, τα 1.250 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις». Εξάλλου, non paper του υπουργείου Οικονομικών λέει: «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Οπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες, όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική λειτουργία του».
Μερικά παραδείγματα:
1. Στην περιοχή του Ζωγράφου πουλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου, κατασκευής του 1989, για 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι σε 145.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι φόροι επιβάλλονται πάνω στην τεράστια πλασματική τιμή. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
2. Στο Μαρούσι, τον Απρίλιο του 2017 πουλήθηκε ακίνητο 59 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου για 25.000 ευρώ ή, διαφορετικά, 423 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του είναι 97.350 ευρώ και φορολογήθηκε ανάλογα
3. Στη Γλυφάδα, ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου πουλήθηκε 104.500 ευρώ ή, διαφορετικά, 776 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 221.958 ευρώ και φορολογήθηκε ανάλογα.
4. Στο Γαλάτσι, ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου, κατασκευής 1972, πουλήθηκε έναντι 6.000 ευρώ ή 109 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης στην περιοχή ήταν 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έτσι το διαμέρισμα φορολογήθηκε ανάλογα.
Τα "Νέα" αναφέρουν και μεταβίβαση διαμερίσματος 54 τετραγωνικών, κατασκευής 1972, έναντι 20 ευρώ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.