- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παράνομες επαναπροωθήσεις - “Αναρμόδιο το ΥΠΕΞ” δηλώνει ο Ν. Κοτζιάς
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
«Tο υπουργείο Εξωτερικών είναι αναρμόδιο, το ίδιο ισχύει και για εμένα ως υπουργό Εξωτερικών» τονίζει με επιστολή του, ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση των 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυναν στους υπουργός Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής καλώντας τους να αποσαφηνίσουν τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών.
Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν τις καταγγελίες, εξηγεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα με την προστασία των συνόρων, καθώς η διεύθυνση Γ4 ασχολείται με τα θέματα της μετανάστευσης επικουρικά και μόνο ως προς δύο πτυχές: την παροχή βίζας και τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, αρμοδιότητες που υπάγονται στον εκάστοτε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και όχι στον ίδιο.
Εκφράζει δε την απορία του αφενός πως είναι δυνατόν να του απευθύνουν την ερώτηση δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών που ήταν αρμόδιοι για τα θέματα Γ4 Διεύθυνσης, όταν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το ΥΠΕΞ δεν εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις και αφετέρου το να υποβάλλεται αυτή η ερώτηση μία μέρα μετά από επίσημη και δημόσια διάψευση του ΥΠΕΞ.
Ο κ. Κοτζιάς υπενθυμίζει την αυστηρή απάντηση που έδωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον υπουργό Εξωτερικών σε ζητήματα φύλαξης συνόρων, όπου τονιζόταν: «Το υπουργείο και ο υπουργός Εξωτερικών προσωπικά, έχουν γίνει στόχος μεθοδευμένης και ανήθικης επίθεσης από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ουδεμία αρμοδιότητα και πρακτική εμπλοκή έχει σε ζητήματα προστασίας, ασφάλειας και φύλαξης συνόρων.
Είναι ολοφάνερο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η προσπάθεια αυτή επιχειρείται από γνωστά κυκλώματα που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των ελληνικών θέσεων σε σειρά επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων».
Και καταλήγει: «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων. Ελπίζω σε αυτό να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Ένα αστικό τοπόσημο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
O ευρωβουλευτής είχε διαγραφεί πριν λίγους μήνες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διέξοδος σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις
Νέα μέτρα για SLAPP – Στο τραπέζι και η ταυτοποίηση χρηστών για περιορισμό της τοξικότητας
Επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία για λιγότερες ώρες
Το κόμμα θέτει ερωτήματα προς όσους –όπως αναφέρει– στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές
Η απόφαση ελήφθη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οκτακομματική Βουλή και 53% υπέρ συνεργασιών
Κάθε διοργάνωση μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστικό όφελος για την αγορά
Οι βασικοί άξονες της Έκθεσης και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
«Το επιτελικό κράτος αφορά την εκτελεστική εξουσία»
Σημαντικό βήμα για την απλοποίηση τριών νομοθετικών πράξεων
Οι Βέλγοι στρέφονται σε κοντινούς προορισμούς, με την Ελλάδα στη πεντάδα
Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι απείρως μεγαλύτερο από ότι για την Τουρκία
Ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το παρασκήνιο της παιδιάτρου που «λύγισε» στα social media
«Από αναβολή σε αναβολή» - Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2021
Δικαστικές εξελίξεις, αντιδράσεις και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογικού κύκλου
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.