- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Eurogroup: Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Συμφωνία για συντάξεις κι αφορολόγητο
«Αφού υπάρξει τελική συμφωνία, θα υπάρξει νέο Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος»
Ξεκλειδώθηκε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τα μεγάλα ζητήματα, σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις των προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
«Οι θεσμοί θα επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην Αθήνα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στα «μεγάλα ζητήματα» και στα αντίμετρα «εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». «Αφού υπάρξει τελική συμφωνία, θα υπάρξει νέο Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Υπάρχει 2% πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το 1% το 2019 και αφορά τις συντάξεις και το υπόλοιπο το 2020 και θα αφορά το αφορολόγητο» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τα μέτρα. Επίσης χαρακτήρισε «σημαντκή» τη συμφωνία για τη χώρα μας, ενώ δεσμεύτηκα πως «αφού υπάρξει τελική συμφωνία, θα υπάρξει νέο Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος».
Επίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε: «Η συμφωνία είναι κατ' αρχήν είπε ο Ντάισελμπλουμ. Και το 2018 θα γίνει έκθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν θα δούμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν το 2020. Όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία μαζί με το πολιτικό πακέτο θα μπορούμε να γίνουμε πιο αναλυτικοί».
Όσο για το αν συμφωνεί το ΔΝΤ, απάντησε: «Δεν συζητήσαμε τον δημοσιονομικό δρόμο μεσοπρόθεσμα, αλλά υπήρξε μια συνάντηση την Τρίτη για λεπτομέρειες. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να πούμε ότι σήμερα υπάρχει συμφωνία. Για το ΔΝΤ δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ και το ΔΝΤ».
Mission teams can return to Athens for further technical work and to reach full staff level agreement as soon as possible #Greece #eurogroup
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 7, 2017
After staff level agreement is reached #eurogroup will come back to the issue of medium term fiscal path and debt sustainability #Greece
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 7, 2017
Entretien avec mon collègue @J_Dijsselbloem, Pst de l'#Eurogroup, avant notre réunion à 19 autour de la #Grèce et avenir zone euro.#Malte pic.twitter.com/FthB8eEnPa
— Michel Sapin (@MichelSapin) April 7, 2017
Κατά τον Πιέρ Μοσκοβισί, «η συμφωνία είναι εξισορροπημένη γιατί υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 2019 και το 2020», ενώ είπε πως στόχος όλων είναι «να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που, τόσα χρόνια, κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ελλάδα».
«Χαιρετίζω την κατ’αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup έπειτα από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μελλοντική επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία, ελπίζω, σύντομα» πρόσθεσε.
Je salue l'accord de principe sur la Grèce à #Eurogroupe - après plusieurs mois de négociations difficiles
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) 7 Απριλίου 2017
Les conditions sont en place pour un retour prochain de la mission à Athènes pour conclure un accord, je l'espère, dans les meilleurs délais
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) 7 Απριλίου 2017
Τη συμφωνία χαιρέτισε και εκ μέρους της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ λέγοντας ότι στη βάση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τις επόμενες εβδομάδες.
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα» συνέχισε ο κ. Κερέ τονίζοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».
Η συμφωνία μας βάζει στις σωστές ράγες είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Το αφήγημα περί ωριμότητας και μετατόπισης προς το κέντρο και τα παλιά αντανακλαστικά
Δείτε το βίντεο της αντιπαράθεσής τους
Η λίστα με τις 16 κατηγορίες που θα πάρουν το βοήθημα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι ισχύει με τα αναδρομικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.