- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τσίπρας: Ο Μπελογιάννης σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας
Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της έκθεσης
Σε κλίμα συγκίνησης, δόθηκε στο κοινό η μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», στη γενέτειρά του, την πόλη της Αμαλιάδας. Στα εγκαίνια της έκθεσης που αποτελεί πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του τοπικού Δήμου, παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο προέδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντες, υπουργοί, βουλευτές και δεκάδες πολίτες.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αυτό το «σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας», πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στον Μπελογιάννη και τους εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που «οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και Εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου».
Ο Ν.Μπελογιάννης,με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες,καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 27 Μαρτίου 2017
Ο Ν. Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση. pic.twitter.com/BLc5NpMVAk
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 27 Μαρτίου 2017
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε πως, «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».
«Ας αποτελέσει αυτό το Μουσείο, αυτή η έκθεση της ζωής και της πορείας του Νίκου Μπελογιάννη, εδώ στην Αμαλιάδα, τόπο προσκυνήματος, ζωντανής και δημιουργικής μνήμης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τις μελλοντικές γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη. Γιατί η ιστορική γνώση και μνήμη είναι δύναμη», προέτρεψε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Αμαλιάδας, που γέννησε τον άνθρωπο που έζησε ελεύθερος, πορεύτηκε περήφανος και θυσιάστηκε για το αυτονόητο δικαίωμα υπεράσπισης των ιδεών του», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Στη μόνιμη έκθεση παρατίθενται φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από όλα τα στάδια της αγωνιστικής δράσης του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειάς του. Στα εκθέματα προστέθηκαν σήμερα τρία ακόμη αντικείμενα, μετά από δωρεά που πραγματοποίησε το ΚΚΕ: πρόκειται για τα γάντια, το πιστόλι γερμανικής κατασκευής -που είχε ως πολιτικός επίτροπος του ΚΚΕ κατείχε, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας- και η θήκη του όπλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.