- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με Πιτέλα και Φέρχοφσταντ διαδήλωσε υπέρ της ΕΕ ο Θεοδωράκης στη Ρώμη (video)
«Έρχομαι από την Αθήνα για να σας πω ότι δεν έχει μόνο λαϊκιστές και συντηρητικούς η χώρα μου. Έχει και φανατικούς ευρωπαϊστές»
«Να κάνουμε την Ευρώπη που θέλουμε χωρίς παραχωρήσεις στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς. Μπορούμε να τους νικήσουμε». Με αυτό το μήνυμα απευθύνθηκε στη συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ρώμης ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Μετά τον Τζιάνι Πιτέλα και τον Γκι Φέρχοφσταντ ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε στους συγκεντρωμένους νεολαίους φεντεραλιστές καθώς και σε χιλιάδες πολίτες του κινήματος της ομάδας Σπινέλι. Ο πλήρης χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Έρχομαι από την Αθήνα για να σας πω ότι δεν έχει μόνο λαϊκιστές και συντηρητικούς η χώρα μου. Έχει και φανατικούς ευρωπαϊστές. Παραφράζοντας τους Έλληνες ποιητές θα σας έλεγα ότι πρέπει να κλείσουμε το δρόμο στους φασίστες και τους αριστεριστές αντιευρωπαϊστές, στους λαϊκιστές. Αν δεν τα καταφέρουμε θα είναι δική μας η ευθύνη. Μπορούμε να νικήσουμε και να κάνουμε την Ευρώπη που θέλουμε χωρίς παραχωρήσεις στους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς. Όχι μόνο αυτούς που φαίνονται αλλά και αυτούς που κρύβονται. Φιλιά και θα πετύχουμε!»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός από την Ελλάδα που πήρε μέρος στη συγκέντρωση και συνοδευόταν από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο.
Σημειώνεται πως
χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές διαδηλώσεις και πορείες που πραγματοποιούνται στην ιταλική πρωτεύουσα στο περιθώριο της 60ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων εξαιτίας του φόβου πρόκλησης επεισοδίων.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση το Κολοσσαίο φωνάζοντας υπέρ μιας ένωσης κρατών ελεύθερης από τείχη, από τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων και οργανώσεων όπως η Greenpeace.
«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε μια Ευρώπη που δεν θα είναι εκείνη των τραπεζών και της γραφειοκρατίας αλλά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φοιτητών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Ζανιέρ, 22 ετών, φοιτητής διεθνών σπουδών.
Στο ίδιο σημείο, στο Κολοσσαίο συγκεντρώθηκαν αργότερα σήμερα οι υποστηρικτές μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Πολλοί κρατούσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν και Βρετανοί που τάσσονται κατά του Brexit. Στα πανό τους αναγραφόταν το σύνθημα:
«Θα είμαστε πάντα Ευρωπαίοι».
«Είναι η 60η επέτειος μιας συνθήκης που υπογράφθηκε όταν ήμουν σε ηλικία 15 ετών. Είμαι παιδί του πολέμου και αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα έγινε το δικό μου πολιτικό ιδεώδες» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Σαστνέ, συνταξιούχος από το Παρίσι ηλικίας 74 ετών.
«Πιστεύουμε στην Ευρώπη επομένως επιθυμούμε να γίνει ένα σύνολο ενωμένων Κρατών» δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρτζιο Ενρίκο, 77 ετών, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος, που ήρθε από τη Βερόνα μαζί με τη σύζυγό του.
Την ίδια στιγμή Ιταλοί πολίτες, υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα άλλο σημείο της πόλης κι ενώ μια διαδήλωση με το σύνθημα "Euro-stop" έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου.
Συνολικά, η νομαρχία ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 30.000 διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ενώ εκφράζονται φόβοι για επεισόδια.
Σήμερα το πρωί η ιταλική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε στο εσωτερικό φορτηγών ρούχα με κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μεταλλικές ράβδους, καπνογόνα. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για την περίσταση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Η Ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους της για τρίτη συνεχή χρονιά - Περισσότερες από 19.000 κυρώσεις
Στόχος οι 3.000 οδηγοί έως το τέλος του 2026
Στ. Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»
Τη σημασία της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στο ίδρυμα, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Με σύστημα tracking τύπου courier, η νέα ψηφιακή υπηρεσία βάζει τέλος στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία
«Ο Πολιτισμός αποτελεί το βαθύτερο και πιο ανθεκτικό πεδίο επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών μας», δήλωσε η υπουργός
«Το Ιπποκράτειο είναι η πρώτη αιχμή του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με κανόνες, διακρίνοντας όσους δικαιούνται προστασία από όσους όχι
«Η ΑΙ δεν έχει αξίες. Δεν έχει κοινωνική συνείδηση. Δεν έχει αίσθηση δικαιοσύνης», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και τις «συνιστώσες»
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός συνεκτικού προγραμματικού οράματος για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο πράσινη» δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής
«Δεν κάνεις συμπαράταξη με τον εαυτό σου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Η απόφαση αφορά περίπου 350 χιλιάδες δανειολήπτες και όλα τα Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Ποιοι μένουν αυτομάτως εκτός
Πώς το κόμμα ακολουθεί τη στρατηγική της αυτοϋπονόμευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.