Πολιτικη & Οικονομια

Στη Βουλή η τροπολογία για τον επανυπολογισμό των συντάξεων – Πόσο μειώνονται

Αναπροσαρμογή έως το 2020 - Μείον 12,5 εκατ. ευρώ τα εφάπαξ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343285-713912.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κατατέθηκε έπειτα από πολυήμερη καθυστέρηση η τροπολογία για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σε αυτήν προβλέπεται η αναπροσαρμογή των  συντάξιμων αποδοχών έως το 2020 βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν από τα εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος:

  • Προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών. Έτσι, με βάση αυτήν την εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τον υπολογισμό και την έκδοση 130.000 νέων συντάξεων.
  • Επεκτείνεται από 1.1.2017 και στους παλαιούς ασφαλισμένους (έως 31.12.1992) ο ισχύων για τους νέους ασφαλισμένους τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για την λήψη εφάπαξ παροχής από το ΕΤΕΑΕΠ. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η τροπολογία ερμηνεύεται από κύκλους της αντιπολίτευσης ως παραδοχή της Υπουργού Εργασίας ότι ο νόμος του προκατόχου της Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν λάθος, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά αλλά παραπέμπεται στο 2021 με την ελπίδα έως τότε να καταστεί εφικτό να προκύψει ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ