- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δανειζόμαστε ακριβά για να σας δανείσουμε» τονίζει ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ
Υπογράμμισε πως η «μικρή» Μάλτα ήδη συνεισφέρει το 3,3% του ΑΕΠ της στο ελληνικό πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στη Βαλέτα, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα επιχειρηματολόγησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους αναφορικά με το ότι, όσο και αν θέλει να δει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, εντούτοις «στα χαρτιά δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει κούρεμα χρέους».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν Γερμανό ή σε έναν Μαλτέζο γιατί χρειάζεται “κούρεμα” χρέους η Ελλάδα και γρήγορα θα καταλάβετε γιατί δεν θα γίνει ποτέ».
Ο κ. Σικλούνα υπογράμμισε το γεγονός πως η Μάλτα, μία χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους, έχει ήδη συνεισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα το 3,3% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί πως, μπορεί το ποσό που μας έχουν δανείσει οι Μαλτέζοι να είναι μικρό, εντούτοις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αναλογικά υψηλότερο ακόμα και από αυτό που έχουν συνεισφέρει οι Γερμανοί.
Μάλιστα, ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «αυτά είναι λεφτά των Μαλτέζων και έχουμε δανειστεί σε πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουμε με τη σειρά μας την Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερο».
Σημειώνεται, πάντως, πως παρά τις αντιρρήσεις του κ. Σικλούνα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, η μικρή χώρα της Μεσογείου είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως για παράδειγμα την επέκταση των αποπληρωμών ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που στην ουσία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «κούρεμα».
Είναι ενδεικτικό, λοιπόν, πως χώρες που δεν ακούγονται ποτέ στην ευρύτερη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Ελλάδα τους στοιχίζει πολύ περισσότερα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που κράτη-μέλη έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα τους είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δική μας, ειδικά τη στιγμή που βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη για να μας δανείσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H αντιπαράθεση αφορούσε την εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Άμυνας μιλά για ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν και πρόοδο στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας
Με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Η ΝΔ προηγείται με 25,1% και διαφορά 14,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Πτώση θετικής στάσης για νέα κόμματα
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Χαμηλή απήχηση για τα νέα κόμματα Τσίπρα, Καρυστιανού και Σαμαρά
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Μέτρα στήριξης στο τραπέζι, με πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση
Η αιχμηρή ανάρτηση του Γιάννη Μεϊμάρογλου
«Κάνουμε το καθήκον μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός
Τι συζητήθηκε στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εμανουέλ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ηρωισμός, ιστορία και πολιτισμός σε 14 νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου
Πώς υπολογίζεται και τι ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει παραίτηση ή απόλυση
«Η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ μόνη -Οι κινήσεις μας είναι αμυντικές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά οι δικαιούχοι, τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ
Με Patriot στη βόρεια Ελλάδα και F-16 για τη Βουλγαρία – 1.039 επαναπατρισμοί Ελλήνων από Μέση Ανατολή
Όλες οι πληρωμές ανά ταμείο ασφαλισμένων, πότε μπαίνουν οι επικουρικές
Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι που έχουν κάνει λάθος στην αίτηση
"Σήμερα δοκιμάζουμε την πρώτη μας σκέψη"
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εκτοξεύουν το κόστος βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.