- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου
O υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι» τόνισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα» σημείωσε.
«Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» ανέφερε.
«Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του» κατέληξε.
Αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Κύριε Υπουργέ θα θέλατε να σχολιάσετε την επιστολή Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ;
Αυτά αφορούν νομίζω τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Ποια η αίσθηση που αποκομίσατε από τις συναντήσεις που είχατε με το επιτελείο του κ. Τραμπ όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για τα ελληνικά θέματα γενικώς;
Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου του κ. Τραμπ είναι και Ελληνοαμερικάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού όσο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.
Το θέμα της οικονομίας συζητήθηκε με τον κ. Φλιν;
Όχι, αυτό που συζητήσαμε με τον κ. Φλιν είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του κ. Τραμπ, θα υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη τόσο δικιάς μου για θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής όσο και του Υπουργού οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους σχετικούς χειρισμούς.
Πώς εκτιμάτε την αντίδραση του συναδέλφου σας Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών; Πού βλέπετε να βαδίζουμε την άλλη εβδομάδα και - ανάλογα με τη δική σας εκτίμηση - βλέπετε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις;
Αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο Πρόεδρος Ερντογάν ως προς το πως θα το χειριστεί. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου κ. Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.
Η Ελλάδα πόσες δυνατότητες έχει να στηρίξει μέχρι τέλους την Κύπρο; Έχει τα δικά της προβλήματα.
Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε.
Σας θυμίζω ότι πρώτη φορά που μιλήσαμε γι’αυτό ήταν στην πρώτη μου επίσκεψη τον Απρίλη του 2015 στον ΟΗΕ. Θέλω να σας πω ότι ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008, 2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάριν στο γεγονός ότι το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ημερήσια διάταξη, αυτό που λέμε από την ατζέντα. Αυτό το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.