Κοσμος

Κυπριακό: Το Channel 4 «ξέχασε» τις βρετανικές βάσεις - Η στιγμή της τουρκικής εισβολής (video)

Ένα ρεπορτάζ που «ξύνει» πληγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336841-700679.jpg

Με αφορμή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, το βρετανικό Channel 4 ανέσυρε από τα αρχεία του τη στιγμή της τουρκικής εισβολής στο νησί η οποία καταγράφηκε καρέ-καρέ από τον Βρετανό δημοσιογράφο Μάικλ Νίκολοσον, τον απεσταλμένο του ΙΤΝ.

Στα πλάνα αρχείου της 20ής Ιουλίου του 1974, περιγράφεται ένα μέρος της κατάστασης που επικρατούσε κι επικρατεί στο νησί πριν και μετά την εισβολή. Ωστόσο παραλείπονται σημαντικά στοιχεία, όπως το γεγονός πως ενώ αναφέρεται ότι οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως αποικία, το βρετανικό δίκτυο παραλείπει να επισημάνει ότι στο νησί υπάρχουν ακόμη δύο πολύ μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, οι οποίες τελούν υπό βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, παραλείπεται εντέχνως η αναφορά στη δημογραφία του νησιού πριν (82% Ελληνοκύπριοι και 18% Τουρκοκύπριοι) και μετά την εισβολή και τους τουρκικούς εποικισμούς στο βόρειο τμήμα.

Στα σχόλια των χρηστών του Facebook εκτός από κάποιες εθνικιστικές παρατηρήσεις που δεν αξίζουν καν αναφοράς, πολλοί σχολίασαν ειρωνικά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στις οποίες ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ για να βοηθήσει. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ κλείνει κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει επικριθεί πολλάκις για τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ