- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η Χίλαρι Κλίντον ήταν το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2008. Κύριος αντίπαλός της, όπως κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, ο Τζον Έντουαρντς εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Τον Ιούνιο του 2007 στο συνέδριο Take Βack America (προοδευτική τάση των Δημοκρατικών), όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες των διεκδικητών κατάλαβαν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος. Από αουτσάιντερ, κατάφερε να πάρει το χρίσμα και τελικά να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι από μόνο του επαναστατικό στον τόπο που μέχρι πριν 150 χρόνια υπήρχε δουλεία.
Τι κατάφερε όμως ο Ομπάμα;
Παρέλαβε μια χώρα χτυπημένη από τη μεγάλη οικονομική κρίση και την παραδίδει με συνεχή ανάπτυξη έχοντας παράλληλα ρίξει την ανεργία από 10,1% (Οκτώβριος 2009) στο 5% το 2016, ενώ το 95% των φορολογουμένων πληρώνει χαμηλότερους φόρους σε σχέση με το παρελθόν. Πέρασε το Obama Care και 18 εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί έχουν ασφάλιση. Και αυτό σε μια χώρα που οτιδήποτε έχει να κάνει με κρατική βοήθεια προκαλεί αλλεργία.
Παρέλαβε μια χώρα της οποίας η «δημοτικότητα» ανά τον κόσμο ήταν πάρα πολύ χαμηλή και άλλαξε την εικόνα της σχεδόν παντού (Pew Research). Ακόμα και στην Ελλάδα παρατηρούμε τεράστια ποσοστά αποδοχής της προεδρίας του με 60,9% θετικές γνώμες (aboutpeople).
Πήγε στην Κούβα, απέσυρε πολλά στρατεύματα από το εξωτερικό, τελείωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στήριξε δικαιώματα των μειοψηφιών και προσπάθησε να ενώσει και όχι να διχάσει του συμπολίτες του. Και φυσικά έδωσε μια μεγάλη μάχη προκειμένου να μην εκλεγεί ο Τραμπ την οποία τελικά έχασε η Κλίντον. Όποιος άλλος και αν ήταν υποψήφιος στη θέση της, πιθανότατα θα είχε κερδίσει. Η παρουσία του μετά τον Ιανουάριο ίσως να είναι αντίβαρο σε ό,τι ανατροπές επιχειρήσει ο νέος πρόεδρος.
Ναι, ο Ομπάμα δεν ήταν Μεσσίας. Δεν τα έκανε όλα σωστά, είχε μεγάλα προβλήματα τόσο στο εσωτερικό (βλέπε π.χ. αστυνομική βία), όσο και στο εξωτερικό (ΙSIS). Όμως θα πρέπει να κριθεί ως πρόεδρος μιας καπιταλιστικής χώρας και όχι ως ο νέος Τσε Γκεβάρα. Το σίγουρο είναι ότι έστριψε το τιμόνι των ΗΠΑ αριστερά και προοδευτικά. Και ότι θα λείψει σε όλο τον κόσμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Η ανάρτηση με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού
«Η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποια καρέκλα, όπως πιθανόν κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν», τονίζει
Αντιπαράθεση Σκέρτσου με την αντιπολίτευση
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
Στο επίκεντρο οι προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.