- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταλινικοί χωρίς Στάλιν
Αισθάνομαι υποχρεωμένη να γιορτάζω ες αεί την 28η Οκτωβρίου
Θα μπορούσες να το πεις με χίλιους τρόπους το συνταγματικό ράγισμα που επιχείρησε το γκουβέρνο, εγώ όμως το λέω έτσι. Το προτιμώ, γιατί συνηχεί άριστα με την αστοχία τους να επιτύχουν την εμφυλιοπολεμική εκτροπή που φαντασιοκοπούν, ευτυχώς όμως δυσκολεύονται να την φέρουν εις πέρας, όχι επειδή η Δημοκρατία έχει τις δικλείδες της αλλά επειδή οι ίδιοι δεν έχουν στοιχειώδες πολιτικό νιονιό. Ναι, νιονιό. Σαν κι αυτό που είχε ο Στάλιν, ναι ο Στάλιν, ο οποίος συχνά – πυκνά είχε εγκαλέσει την ηγεσία του τότε ΚΚΕ για το τουρλουμπούκι που προκάλεσε με την Αποχή και τον Εμφύλιο, δυσφημίζοντας έτσι το κίνημα με ατελέσφορη και παρανοϊκη αιματοχυσία η οποία βαθμηδόν και κατ' ολίγον, ήταν μοιραίο να σπρώξει προς την πλευρά του «μοναρχοφασισμού» ακόμη και ορκισμένους κεντρώους βενιζελικούς.
Κατά τη γνώμη μου, κάτι παρόμοιο επιχειρεί εν τη αγνοία του, ο αφελής Τσίπρας συνεπικουρούμενος από την κουπ και τις αφέλειες της Γεροβασίλη. Ήθελε η μούρη του να φορέσει σέλα / και να καμαρώνεται με το σύρε κι έλα στον post coitum τουρισμό του Μπάρακ Ομπάμα. Ελπίζω τουλάχιστον, σ’ αυτή τη φωτογράφιση, να βρει να ρίξει πάνω της κάτι της προκοπής η πρωθυπουργική σύζυγος, αλλά ούτε εκεί είναι το θέμα μου.
Το θέμα μου είναι η επετειακή μουρμούρα του φιλελέ μικρόκοσμου με τον οποίον εσχάτως, αναγκαστικά συναγελάζομαι. Να πάψει πια να μας ζαλίζει τον έρωτα που «είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου». Στο δρόμο που επήγαινε βρήκε μι’ αλεπού/ κάθισε και ρώτησε γάιδαρε για πού; Από πού κι ως πού να γιορτάσει η Ελλάς την λήξη αφού μονίμως βρίσκεται στην έναρξη; Ένας λόγος παραπάνω που ο πρώτος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με αυθόρμητη διαδήλωση μέσα στην Κατοχή. Αλλά και ημερολογιακώς να το δει κανείς, σαράντα μέρες από τη στιγμή που στα μαυρόασπρα ντοκυμανταιρ της εποχής χτυπούσαν οι καμπάνες της μαυρόασπρης Απελευθέρωσης και μαυρόασπρα κορίτσια κι αγόρια με μαυρόασπρες γαλανόλευκες ξεχύνονταν στους δρόμους, ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Μα τον Τουτάτη, αυτή η Απελευθέρωση δεν μου γεμίζει καθόλου το μάτι. Γι’ αυτό τον λόγο αισθάνομαι υποχρεωμένη να κλείνω τα μάτια μου και να γιορτάζω ες αεί την 28η Οκτωβρίου. Όχι από περηφάνεια αλλά από καθαρό υπολογισμό. Γιατί είμαστε καλοί, είμαστε δυνατοί κι αθώοι ή περίπου. Πάντως, όχι αιμοσταγείς και παράφρονες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.