Πολιτικη & Οικονομια

Η «Πελεγρινιάδα» καλά κρατεί (video)

Ο υφυπουργός διόρθωσε προς το ΚΙΣ, επιμένοντας 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325157-670721.jpg

Έκανε την ανιστόρητα αντιεβραϊκή του δήλωση στη Βουλή, ζητήθηκε από την αντιπολίτευση η παραίτησή του, τ΄ άκουσε κι από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ)  της Ελλάδας και προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, με την οποία χειροτέρεψε τα πράματα.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, που με βάση τα δεδομένα προκύπτει μάλλον συγκαλυμμένος και επιμένων αντισημίτης, παρά αθώος, παρεξηγημένος πολίτης.

Τα δεδομένα: 

Α. Το σχετικό απόσπασμα της ομιλία Πελεγρίνη στη Βουλή:

«Όσο κι αν το Ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στο διωγμό και στη γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».

Β. Η επιστολή διαμαρτυρίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) προς τον κ. Πελεγρίνη:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η ομιλία σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την “Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού” ξάφνιασε δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους αλλά και κάθε, πιστεύουμε, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Η αγωνία σας για το μέλλον της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται με την παραποίηση της έννοιας και της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν παραπέμπει “στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων που δρουν στους κόλπους ενός λαού”.

Ως Ολοκαύτωμα ορίζεται το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διέπραξαν οι Γερμανοί Ναζί και οι συνεργάτες τους, υλοποιώντας συστηματικά το εφιαλτικό σχέδιό τους για έναν κόσμο χωρίς Εβραίους. Δεν είναι κάτι που “πέτυχαν” οι Εβραίοι, είναι αυτό ακριβώς που υπέστησαν.

Η έκφρασή σας ότι οι Εβραίοι “οικειοποιήθηκαν”, δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν “τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου” και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.

Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την “Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού”, θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γεν. Γραμματέας ΜΩΫΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ»

Γ. Η «διορθωτική» απάντηση Πελεγρίνη:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λυπούμαι ειλικρινά που η αναφορά μου στο φίλο εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρεξηγήθηκε με τόσο αβασάνιστο τρόπο. Απεναντίας, αναφέρθηκα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως παράδειγμα που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας εμείς οι Έλληνες.

Μετά τιμής

Θεοδόσης Πελεγρίνης». 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Πελεγρίνη στη Βουλή. Το επίμαχο κομμάτι από το 04.00΄:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ