Πολιτικη & Οικονομια

Αντιδράσεις για τη δήλωση Πελεγρίνη: Οι Εβραίοι οικειοποιήθηκαν το Ολοκαύτωμα

Παραίτηση του υφυπουργού ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι - ανασκεύασε τη δήλωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324950-670191.jpg
απε - νικος αρβανιτιδης

Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, για αντισημιτισμό, με αφορμή τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «οι Εβραίοι οικειοποιήθηκαν το Ολοκαύτωμα» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Για βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό και προσέβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντάς τους από τον εθνικό κορμό.

«Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής, έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα. Έπαιξε με κυνισμό με την ιστορική μνήμη προσβάλλοντάς την βάναυσα. Άφησε άφωνους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η αρχισυνταξία της εφημερίδας ΑΥΓΗ, όμως, έσπευσε να δημοσιεύσει την ομιλία υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το περιεχόμενό της», υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας την αποπομπή του και την έκφραση συγνώμης.

Πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και έπειτα να παραιτηθεί, έχει απαιτήσει με ανακοίνωσή του και το Ποτάμι.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, αναφερόμενος στη Μικρασιατική καταστροφή έκανε μια απόπειρα σύγκρισής της με το Ολοκαύτωμα, αναφέροντας πως η εβραϊκή κοινότητα διαχρονικά επιχείρησε να «οικειοποιηθεί» το Ολοκαύτωμα, ώστε να διεκδικήσουν τη συμπάθεια του κόσμου και σταδιακά να επέλθει ενός είδους ιστορική «δικαίωση», και πρότεινε οι Έλληνες να κάνουν το ίδιο για τη Μικρασιατική καταστροφή. Χαρακτηριστικά, ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι «με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος έτσι ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».

Η δήλωση Πελεγρίνη, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:

«Όσο κι αν το ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού. Επειδή πρόκειται δε για την διαμόρφωση μιας νοοτροπίας και, ως εκ τούτου, αποτελεί ζήτημα παιδείας, η προσήκουσα εκστρατεία θα ήταν σκόπιμο, ίσως, να αναληφθεί, σε πρώτη φάση, από τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης –από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια, έως τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ο όρος καταστροφή –ίδιος στις λατινογενείς γλώσσες: στα αγγλικά catastrophe, στα γαλλικά catastrophe, στα γερμανικά Katastrophe, στα ιταλικά catastrofe, στα ισπανικά catástrofe– μπορεί να συντελέσει στην ευρεία εξάπλωση της οικειοπoίησης του εκ μέρους μας».

Ανασκευή της δήλωσης

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κ. Πελεγρίνης προέβη τη Δευτέρα το μεσημέρι σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται σε «κακόβουλα δημοσιεύματα», τα οποία διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του. Επισημαίνει ακόμα πως η χρήση της λέξης «οικειοποίηση» έγινε εκ παραδρομής αντί της λέξης «ανάδειξη».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υφυπουργού Παιδείας αναφέρει:

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου. Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης 'οικειοποίηση', αντί της λέξης 'ανάδειξη', δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ