Πολιτικη & Οικονομια

Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Εκτός Βουλής Κωνσταντοπούλου, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Λεβέντης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324739-669770.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προβάδισμα 8 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας TVXS. Την ίδια ώρα, εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι και ο Βασίλης Λεβέντης.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων. Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Στα ερωτήματα που αφορούν το δίπολο εξουσίας του πολιτικού συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ), οι απαντήσεις τον πολιτών οδηγούν (με αυθόρμητη αναφορά μάλιστα) στο «Κανένας». 43% «Κανένας από τους δύο» στην ερώτηση της καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία για τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, 60% αρνητική η γενική αποτίμηση για τις εξαγγελίες και τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και 50% αρνητικές προσδοκίες για τις αντίστοιχες δραστηριότητες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και γενικευμένη δυσπιστία για την υλοποίηση θετικών εξαγγελιών από τους δύο αρχηγούς (σε ποσοστά της τάξης του 55%), αποτυπώνουν ανάγλυφα την αποστασιοποίηση των πολιτών και την απογοήτευσή τους. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ρευστότητα στο εκλογικό σώμα είναι το κυρίαρχο εύρημα της έρευνας και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν τα σημερινά ευρήματα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά ή αναπτυχθεί μια άλλου είδους δυναμική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ