- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Κυριάκος και η κεντροαριστερά
Οι εκλογές στην ΝΔ αποτελούν ευκαιρία για αναστοχασμό
Eίναι η πρώτη φορά που οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ αφορούν ή και επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το είπε ευθέως πριν από λίγες ημέρες με συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο Σπύρος Λυκούδης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει τα όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να αφυπνίσουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ουσιαστικά με την εμπειρία του ο βουλευτής του Ποταμιού χτύπησε καμπανάκι.
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι συζητήσεις αφορούν αποκλειστικά στο τι θα συμβεί στο πολιτικό σκηνικό στην περίπτωση που εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι έρευνες που δείχνουν ότι περίπου 60.000 από όσους πήραν μέρος στην εσωκομματική αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου, δεν είχαν ψηφίσει ΝΔ τον Σεπτέμβριο. Είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης διεισδύει με ευκολία κυρίως στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το γιατί. Πώς γίνεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος με τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη, να είναι τόσο ελκυστικός και αποδεκτός στους ψηφοφόρους των προαναφερθέντων κομμάτων; Διότι η συμπάθεια που βγαίνει στο πρόσωπό του δεν έχει να κάνει με τη δεδομένη αντιπάθεια του χώρου στον κ. Τσίπρα και με το γεγονός ότι θα μπορούσε να εκθρονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Αν ήταν μόνο αυτό, θα υπήρχε αντίστοιχη εκτίμηση και στον κ. Μεϊμεράκη.
Φρονώ πως έχει να κάνει με τη δίψα του σοσιαλδημοκρατικού και εκσυγχρονιστικού χώρου για πρόσωπα με σύγχρονες αντιλήψεις, με πίστη στις μεταρρυθμίσεις, με διάθεση για σύγκρουση με τις συντεχνίες, με άπωση στο κρατικίστικο μοντέλο. Όλα αυτά, δηλαδή, που σε γενικές γραμμές κουβαλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως όπλα στη φαρέτρα του. Όμως, αν είναι έτσι, τότε τι νόημα έχουν τα ιδεολογικά τείχη και οι πολιτικές διακρίσεις; Τι είναι εκείνο που διαχωρίζει τους σοσιαλδημοκράτες από τους φιλελεύθερους πολιτικούς, όπως ο κ. Μητσοτάκης και όχι μόνο; Αναρωτιέμαι, κοινώς, αν με τις θέσεις που εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το δημόσιο, για την αξιολόγηση, για τα ανοιχτά επαγγέλματα, για τα κοινωνικά θέματα (βλ. σύμφωνο συμβίωσης, σχέσεις κράτους-εκκλησίας), για την εκπαίδευση, για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν όχι ουσιαστικές, αλλά έστω μικρές ή επιμέρους διαφωνίες.
Μήπως, εντέλει, η διαδοχή στη ΝΔ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για αναστοχασμό στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας; Διότι, εν προκειμένω, το «πρόβλημα» δεν το έχει ο κ. Μητσοτάκης και ο φιλελεύθερος χώρος. Το έχει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, ο οποίος σε εποχή οικονομικής κρίσης αδυνατεί εμφανώς να βρει τα ιδεολογικά του πατήματα και να διαχωριστεί από τον παραδοσιακό του αντίπαλο. Δεν λέω ότι είναι απαραίτητο, απλώς το καταγράφω, με την έννοια ότι στην πολιτική είναι πάντα πιο εύκολο να πάρεις τις σωστές αποφάσεις όταν έχεις καταλήξει σε συγκεκριμένες παραδοχές. Και αν είναι έτσι, να συνομολογήσουμε ότι ο αποκλειστικός εχθρός είναι ο λαϊκισμός, βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, οπότε καθαρίσαμε με τις ιδεολογίες. Όχι τίποτα άλλο, να μην κουραζόμαστε με τις αναλύσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.