Πολιτικη & Οικονομια

Το Μαξίμου αντεπιτίθεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316783-624864.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης» αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία κατηγορεί ότι κατέστρεψαν το ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση ότι οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «ρητά και ξεκάθαρα».

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Χαρακτηρίζει «ωμό ψέμα» το επιχείρημα ότι η μείωση αυτή των εισφορών θα προκαλούσε αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης. «Η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων» σημειώνουν.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, κάποιοι από τους θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο» αναφέρουν. «Τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις».

Οξύνοντας την κριτική τους κατηγορούν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί» κάτι που όπως λένε φάνηκε από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

«Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό», λέει το Μαξίμου και επαναλαμβάνει πως η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.

Αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να απέχουν από τον διάλογο και «να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής». Κλείνοντας αναφέρουν ότι με βάση τη συναίνεση η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. «Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές» συμπληρώνουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Jean Birnbaum
Jean Birnbaum: Η δύναμη του να είσαι δίκαιος. Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να κάνουμε τα παλιά λάθη

Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.

Πολιτικές τάσεις
Πολιτικές τάσεις: Ο ανησυχητικός κατακερματισμός της αντιπολίτευσης

Καλές οι ψεκασμένες θεωρίες, καλύτερες οι ελπίδες για μια αγνώστου προελεύσεως αλλαγή, ισχυρός και πάλι ο αντισυστημισμός, αλλά πρέπει αυτή χώρα και να κυβερνηθεί

Πάνος Τσακλόγλου
Πάνος Τσακλόγλου: «Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό γέννησης της ελληνικής κρίσης δεν γράφει 2010, γράφει 2001»

Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα

7 θέματα που πρέπει να μπουν σε δημόσια διαβούλευση μετά το δικαίωμα στην άμβλωση
7 θέματα που πρέπει να μπουν σε δημόσια διαβούλευση μετά το δικαίωμα στην άμβλωση

Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε με δημοψηφίσματα σε μια διαρκή γιορτή της άμεσης δημοκρατίας

Ολομέλεια Βουλής
Βουλή: Live η συζήτηση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το αγροτικό

Αίτημα να προηγηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εθνικού διαλόγου με την συγκρότηση και σύσταση εθνικής επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY