- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Βούτσης αποκάλυψε ότι έγινε λάθος στον Προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των κομμάτων
Στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του πρώην υπουργού Γιώργου Νικητιάδη για το εκλογικό σύστημα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι εγγράφηκε στον Προϋπολογισμό για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων κατά λάθος το ποσό των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 15 εκ. ευρώ πέρυσι και των 22 εκ. ευρώ πρόπερσι (και 49 εκ. ευρώ προ κρίσεως), τονίζοντας ότι αυτό έγινε αντιληπτό μόνον κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Δεν το κατάλαβε κανείς, ούτε τα κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα» ανέφερε.
«Είναι ένα πολύ μικρό ποσόν για τα κόμματα μιας οκτακομματικής Βουλής και τα κόμματα των ευρωεκλογών, και δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. Το λάθος αυτό «δεν είναι εύκολο να διορθωθεί. Μόνον σε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού μπορεί να διορθωθεί, κι αν γίνει νόμος ειδικά γι αυτό, ο κόσμος θα πει ότι έκαναν την αλλαγή "μόνον για την πάρτη τους"», ανέφερε εν συνεχεία.
Σε μιαν άλλη αποκαλυπτική αναφορά ο κ. Βούτσης είπε ότι τους τελευταίους 2-3 μήνες, το κουαρτέτο των δανειστών ζητάει να καταργηθεί το ακατάσχετο που ισχύει για το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα - ενδεχόμενο που πλήττει βαρύτατα τα δύο ιστορικά κόμματα, που είναι υπερχρεωμένα και έχουν στηρίξει τις ρυθμίσεις του δανεισμού τους στην κρατική επιχορήγηση. «Αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία δύο μεγάλων και ιστορικών κομμάτων» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης έκανε έκκληση «να βοηθήσουμε όλοι να βγούμε από την κρίση με πανίσχυρα δημοκρατικά κόμματα, με διαφάνεια και θεσμική ενίσχυση» και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την «προσπάθεια να απαξιωθεί και να πεθάνει το παρόν πολιτικό σύστημα και τα κόμματα και να αναζητήσουμε, άλλοι λοχίες και άλλοι βασιλιάδες».
Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν επίσης μεταξύ των παρουσιαστών του βιβλίου, είπε ότι συμφωνεί μαζί του στο ότι έχει περιοριστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων από τους βουλευτές, (κάνοντας αναφορά στις μεταθέσεις στον στρατό και στους διορισμούς στον δημόσιο τομέα), αλλά επικαλέστηκε τις σχέσεις κράτους και μέσων ενημέρωσης τα τελευταία 15 χρόνια, τις οποίες χαρακτήρισε «ρεζιλίκι για το πολιτικό σύστημα». Οι σχέσεις αυτές έχουν επιβιώσει και έχουν οδηγήσει τους πολιτικούς σε ομηρία, διαπίστωσε ο κ. Βούτσης.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ως προς το εκλογικό σύστημα οι θέσεις του προσεγγίζουν αυτές του καθ. Η. Νικολακόπουλου, ο οποίος ήταν επίσης μεταξύ των παρουσιαστών και υποστηρίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, «σπάσιμο» των μεγαλύτερων περιφερειών, μείωση του μπόνους και παράλληλη εκλογή με σταυρό και λίστα. Χαρακτήρισε το βιβλίο του Γ. Νικητιάδη εξαιρετικά χρήσιμο στον διάλογο που ήδη διεξάγεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και εκτίμησε πως θα γονιμοποιήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα μπορεί να δώσει μεγάλη ισχύ στον πρόεδρο και να τα καταστήσει πιο αυταρχικά. «Θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθεί ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων» είπε και υπογράμμισε ότι πίσω από πολλές παθογένειες, «υπάρχει ένα σαθρό και αδύναμο κράτος - και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο».
Στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μαύρο και Δαγκωτό, Σταυρός προτίμησης ή λίστα» μετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Μ. Παπαϊωάννου και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γ. Σωτηρέλης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές και πολιτικές προσωπικότητες, όπως οι Φ. Κουβέλης, Δ. Κρεμαστινός, Μ. Βορίδης, Α. Λοβέρδος, Σ. Τζουμάκας, Μ. Καρχιμάκης, Χ. Πρωτόπαπας, Κ. Τζαβάρας και Κ. Τασούλας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τη δίωξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
Επί της ουσίας το πακέτο «εγκαινιάζει» μία νέα προσέγγιση στις ενεργειακές υποδομές
Πλήρως λειτουργικός σιδηρόδρομος το καλοκαίρι του 2026 στο Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Mε ανάρτησή του στο Tiktok
Το «Attiki On» κινείται σε χρόνο ρεκόρ
Η πλαστική έκδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ΜΜΜ της Αθήνας και στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης
Τι έδειξε η έρευνα του think tank
Το μήνυμα της Δόμνας Μιχαηλίδου
InSocial και ΠΑΣΟΚ ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο για τις θεσμικές τομές της επόμενης αναθεωρητικής διαδικασίας
Η κατάθεση του υπουργού Υγείας στο δικαστήριο
Το πρόβλημα δεν είναι στην ποιότητα της δημοκρατίας και στους θεσμούς, αλλά στην εφαρμογή των νόμων που έχει θεσπίσει η δημοκρατία και στον διάχυτο λαϊκισμό μιας μεγάλης μερίδας του πολιτικού μας συστήματος
Ξεκινά δυναμικά η υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος
Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
«Ο εισαγγελέας είπε το αυτονόητο για τα μπλόκα» είπε ο πρώην υπουργός
Κινδυνεύει να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ κομπάρσο στον χώρο της κεντροαριστεράς
Εφόσον η πολιτεία έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, θα ήταν παλαβός κάποιος να μην το ασκήσει προκειμένου να διεκδικήσει το οποιοδήποτε αίτημά του
Έχει ενημερωθεί ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Σε ερώτησή τους ζητούν να αρθεί «ο καταχρηστικός αποκλεισμός των δικαιούχων του Μ23»
Στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου
Santa Run, συναυλίες, πάρτι και ξεναγήσεις στη στολισμένη πόλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.