- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Ο Σόιμπλε δεν ξεχνά το Grexit
Οι ενδοιασμοί του «Δόκτορος» δεν έχουν ατονήσει παρά το νέο «ζήλο» της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις
Με τίτλο: «Ο 'δύσκολος' Σόιμπλε και η 'ξεχασμένη κρίση'» μια ανάλυση της Deutsche Welle εκτιμά ότι η ιδέα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται ακόμα στο πίσω μέρος του μυαλού του Γερμανού υπουργού Οικονομικών παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ και μια νέα κυβέρνηση με «ζήλο» για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο κύμα τρομοκρατίας και προσφυγικής κρίσης μπορεί να έχουν ατονήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει. «Το ίδιο ισχύει και για τους ενδοιασμούς του Β. Σόιμπλε», παρατηρεί η DW, προσθέτοντας ότι «η διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών καλά κρατεί».
Η ανάλυση της DW υπενθυμίζει ότι το περασμένο καλοκαίρι «εν αντιθέσει με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε προέκρινε τη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Ο Γερμανός υπουργός δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή, αναφέρει, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτό που έχει αλλάξει από την πλευρά του κ. Σόιμπλε είναι ότι μετά την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως έχει πολύ καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον νυν Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει παράλληλα «τη διαρκή μονομαχία μεταξύ του 'Δόκτορος Σόιμπλε' (κατά Βαρουφάκη) και του 'επιφανούς οικονομολόγου»' (κατά Σόιμπλε)» που τροφοδοτούσε επί μήνες την πολιτική ειδησεογραφία, προκαλώντας πλήθος έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. «Μια από τις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε προς την Ελλάδα που θα θυμούνται πολλοί από το 2015 ήταν ένας συνδυασμός αγγλικών και γερμανικών λέξεων και δη γερμανικής διαλέκτου. 'Am 28., 24:00 Uhr, isch over' (στις 28 του μηνός, στις 12 το βράδυ, τελείωσε). Ήταν η φράση με την οποία ο γερμανός υπουργός επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την τότε καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Η διορία εξέπνευσε τελικώς, εντούτοις το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδας παρατάθηκε για τέσσερις μήνες προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση Τσίπρα», γράφει η DW.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι η διάσταση απόψεων με την κ. Μέρκελ επί του ελληνικού ζητήματος οδήγησαν τον κ. Σόιμπλε κοντά στην ιδέα της παραίτησης: Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει έναν υπουργό να ενεργήσει αντίθετα με τη συνείδησή του, «εάν το προσπαθήσει κανείς θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο και να ζητήσω την απαλλαγή μου», είχε πει ο υπουργός, διευκρινίζοντας όμως την ίδια ώρα ότι δεν σκεφτόταν το ενδεχόμενο παραίτησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε αναμένεται η πρώτη πληρωμή
«Το "Προλαμβάνω” είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα»
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Τι ισχύει με τα κριτήρια
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του γάλλου προέδρου
Σε απάντηση των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού
Παράλληλα θα υπάρξει και απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορίες περί διάθεσης 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσω voucher
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ενεργειακή μετάβαση, επενδύσεις και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Παράλληλα, στάθηκε στις νέες επενδύσεις και συνεργασίες με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς
«Ο δρόμος προς τη μακροζωία περνά μέσα από την πρόληψη, τις δομημένες επιστημονικές παρεμβάσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής» - Η συζήτηση στο πλαίσιο του 11oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική της τράπεζας συζήτησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CrediaBank, στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Παραγωγικότητα, μισθοί και επενδύσεις στο επίκεντρο – Οι παρεμβάσεις στο Φόρουμ Δελφών
Tι δήλωσε ο επίτροπος για τον αποκλεισμό του Ορμούζ
Το νομικό και πολιτικό πλαίσιο πίσω από τη διαφαινόμενη διαμάχη Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Αναφορά έκανε και στη φράση «χεράτα», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι επίσημη ορολογία»
«Άθλια» χαρακτήρισε τη λογική του Νίκου Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.