Πολιτικη & Οικονομια

Έξω το Euronews από την Ελλάδα, τώρα!

Το Euronews, μετά από χρόνια, θα μιλούσε ελληνικά. Κανείς όμως δεν είχε υπολογίσει την τρικομματική κυβέρνηση..

114819-718224.jpg
Νίκος Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 412
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29301-65491.jpg

 Λίγες μέρες πριν από τις δεύτερες επαναληπτικές εκλογές, στις 26 Ιουνίου 2012, η ΕΡΤ, το ΡΙΚ και το Euronews ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του Euronews Greece ως το τέλος του έτους. Το Euronews, μετά από χρόνια, θα μιλούσε ελληνικά. Κανείς όμως δεν είχε υπολογίσει πως η τρικομματική κυβέρνηση, αντί να χαιρέτιζε την πρώτη επένδυση που θα γινόταν απευθείας από την Κομισιόν στην Ελλάδα, θα έστελνε τη συμφωνία ΕΡΤ - ΡΙΚ - Euronews στο Σώμα Επιθεωρητών! Καλές οι επενδύσεις, αρκεί να μην ενοχλούν τους δικούς μας ανθρώπους...

Τον περασμένο Μάρτιο το Euronews κατέθεσε μια νέα πρόταση προς το μέτοχό του, την ΕΡΤ, να αναλάβει πλήρως και για 5 χρόνια τη λειτουργία του Euronews Greece διαθέτοντας 26,5 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια, εκ των οποίων 6,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος λειτουργίας, δημιουργώντας 42 θέσεις εργασίας. Η ουσία ήταν πως, χωρίς κόστος για την ΕΡΤ και το ΡΙΚ, το Euronews και η Κομισιόν προσέφεραν σε Ελλάδα και Κύπρο τη μεταφορά της ελληνικής γλώσσας σε 3,5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα τη δωρεάν μετάδοση του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Κύπρο από τα επίγεια ψηφιακά δίκτυα των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών εταιρειών.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου περιμένουν πως το κανάλι θα εκπέμψει στις 17 Δεκεμβρίου, η ανακοίνωση στην Ελλάδα προκάλεσε πανικό στους ιδιοκτήτες των σταθμών. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια να σπάσει το «κλειστό επάγγελμα» του ελέγχου της πληροφόρησης. Η κυβέρνηση και η ΝΔ ανέλαβαν δράση. Η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση που σχεδόν καταδίκαζε το Euronews για την επιλογή του. Η υπόθεση πέρασε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία αποφάνθηκε πως πρέπει να στείλει τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στην ΕΡΤ για την υπόθεση!

Ο βουλευτής της «φιλοευρωπαϊκής» ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατέθεσε 3 ερωτήσεις για τα σχέδια Euronews, προτείνοντας στην τελευταία να συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, με τη συνδρομή του ΕΣΡ.

Δεν σημείωσε βέβαια πως στην Ελλάδα και άδειες δεν δίνονται και το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έχει παράνομη σύνθεση! Το πολιτικό σύστημα προτιμάει να έχει κανάλια που «πουλάνε» ταυτόχρονα ηλεκτρικές σκούπες και ναζιστική προπαγάνδα, παρά να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τηλεόραση και να επιτρέψει την είσοδο νέων παικτών με τη δημιουργία κοινών κανόνων για όλους.

Για να μπει στην τηλεοπτική αγορά ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να αγοράσει ένα χρεοκοπημένο σταθμό από κάποιο εκδότη ή και δημοσιογράφο, αντί να πληρώσει το δημόσιο, στο οποίο και ανήκουν οι συχνότητες! Ταυτόχρονα, όσοι ήδη κατέχουν μια δημόσια συχνότητα ζητούν να μην καταβάλουν χρήματα για την ψηφιακή της χρήση. Αλλά τέτοια αιτήματα εξετάζονται από την κυβέρνηση... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ