Πολιτικη & Οικονομια

Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Υπάρχει χώρος και χρόνος για να ζήσουμε καλύτερα

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 381
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20363-45238.jpg

Η φούσκα που ζήσαμε μέχρι το 2009 έσκασε, τώρα μαζεύουμε τα κομμάτια μας και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, με ειλικρίνεια και απόδοση ευθυνών, αλλά και με όραμα και σχέδιο, λέει ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας προκρίνοντας την ιδέα ενός συνασπισμού όλων των φωνών που σήμερα ζητούν αλλαγές αλλά είναι διάσπαρτες.


Είστε από αυτούς που επικροτήσατε την ψήφιση του «μνημονίου 2». Δεν υπάρχουν ωστόσο σκιές και σκληροί όροι για την υλοποίησή της; Ήδη άρχισαν οι περικοπές σε μισθούς… Κόκκινη γραμμή για εμάς στη Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει τροφή, στέγη, φάρμακα, ελεύθερη έκφραση και ανοιχτά σύνορα! Εδώ μας έφεραν τα κόμματα που άσκησαν εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα άλλα κόμματα που δεν μας έπεισαν για τις καλύτερες «εναλλακτικές» πολιτικές τους! Λίγο καιρό μετά τις τελευταίες εκλογές και μέχρι σήμερα, ζούμε καθημερινά την αποκάλυψη των ψεμάτων στα οποία τα κόμματα αυτά είχαν στηρίξει την πλαστή «ευδαιμονία» της χώρας. Οι σκιές και οι πολύ σκληροί όροι για την υλοποίηση των μνημονίων, αλλά και οι δραματικές περικοπές που καταστρέφουν τη ζωή μας, είναι δυστυχώς το στάδιο που πρέπει να περάσουμε για να ξαναμπούμε στο χάρτη των χωρών που απέφυγαν την κατάσταση δυστυχίας που περιγράφει η κόκκινη γραμμή που έθεσα. Όπως καταλαβαίνετε, η οργή όλων μας είναι μεγάλη.

Ναι, αλλά είναι σίγουρο πως και η σύγκρουση γύρω από το μνημόνιο είναι μεγάλη. Εσείς αποδέχεστε ότι η διαχωριστική γραμμή πλέον στις μέρες μας είναι μεταξύ των «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών»; Επιτρέψετέ μου να σας πω πως η διαχωριστική αυτή γραμμή είναι μεταξύ αυτών που έχουν μνήμη και αυτών που δεν έχουν! Όλων όσοι νομίζουν πως αυτό που ζούσαμε μέχρι το 2009 ήταν μια πραγματικότητα που μπορούσε να συνεχίσει και όσων βλέπουν πως αυτή η φούσκα έσκασε! Τώρα μαζεύουμε τα κομμάτια μας. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, με ειλικρίνεια και απόδοση ευθυνών σε όσους μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά πρέπει να γίνει με όραμα και σχέδιο. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως είμαστε ακόμη μέλη μιας Ένωσης χωρών που λειτουργεί με κανόνες, οι οποίοι έχουν επιτρέψει σε πολλά μέλη της Ένωσης αυτής να έχουν ποιότητα ζωής που ζηλεύουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ας μας υποδείξουν οι αρνητές μνημονίων χώρες που διοικούνται όπως εμείς το 2009 και ευημερούν!

Αναφερθήκατε πριν εμμέσως στις «εναλλακτικές» πολιτικές κομμάτων που δεν πείθουν. Αναφέρεστε σε κόμματα της Αριστεράς προφανώς, που μεταξύ άλλων προτείνει στάση πληρωμών, ακόμα και αποδέσμευση από την Ε.Ε. Η Αριστερά έχει την υποχρέωση να μας δείξει με στοιχεία σε ποιες χώρες εφαρμόζονται σήμερα οι οικονομικές πολιτικές που επαγγέλλεται, κι οι χώρες αυτές προοδεύουν και ευημερούν. Ρίξτε μια ματιά να δείτε πως όσοι Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν δεν πάνε σε χώρες όπου εφαρμόζονται τέτοιες «αριστερές» πολιτικές. Πάνε στις χώρες που οι αριστεροί πολιτικοί κατηγορούν! Ελπίζω πως ο ψηφοφόρος στην κάλπη δεν θα αποφασίσει να επιλέξει τη Β. Κορέα, τη Βενεζουέλα ή την Αλβανία του Χότζα. Εδώ θα μου επιτρέψετε να σταθώ απέναντι και στη φασιστική δεξιά που σκάει μύτη, πουλώντας μας ναζισμό Γ΄ Ράιχ.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα media στη χώρα μας. Πώς κρίνετε το ρόλο τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης; Τα media τα δύο τελευταία χρόνια δεν μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους, όπως είναι φυσικό. Η καταστροφή που γίνεται και στον τομέα αυτό είναι ορατή και εκκωφαντική. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτοκριτική με αποτέλεσμα να καταρρέουν και να επιμένουν σε παλιές αποτυχημένες συνταγές. Παλιοί και φθαρμένοι δημοσιογράφοι παραμένουν τόσο «στην κοσμάρα τους» όσο και σε διάλογο με παλιούς και φθαρμένους πολιτικούς! Νέοι πολιτικοί και νέες ιδέες αποκλείονται, γιατί δεν τους βολεύουν!

Μήπως όμως αυτοί οι νέοι πολιτικοί με τις νέες ιδέες κρύβονται; Γιατί είναι αλήθεια πως τελευταία ακούγονται πολλές φωνές αγωνίας για το αύριο του τόπου. Όμως αυτές οι φωνές παραμένουν διάσπαρτες. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει μια συνισταμένη όλων όσοι επιθυμούν τη φυγή προς τα εμπρός; Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, πολιτικό κόμμα πού έχει και ιδέες και πρόγραμμα (www.greekliberals.net), έχει συμφωνήσει με τη Δράση του Στέφανου Μάνου και συμμετέχει σε ένα ευρύτατο διάλογο με πρόσωπα και ομάδες του ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού χώρου, με πρόσωπα που στο παρελθόν στήριξαν άλλα κόμματα για τη δημιουργία ενός συνασπισμού. Καλούμε όλους αυτούς που περιγράφετε και πιστεύουν στην Ευρώπη, τη λογική και την ελευθερία, να αφήσουν το καβούκι τους, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να κάνουμε μαζί τις αλλαγές που χρειάζονται άμεσα.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ανάλογο πολιτικό σχήμα που θα κατέβει και στις εκλογές; Ή μήπως δεν υπάρχει χρόνος και «χώρος» στο πολιτικό στερέωμα; Παρά την πολύ μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στο κοινό που επιβάλλουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ο χώρος μας χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παραδοσιακούς τρόπους πολιτικής για τη διαμόρφωση και την επικοινωνία ενός τέτοιου πολιτικού σχήματος για τις επόμενες εκλογές. Υπάρχει και χώρος και χρόνος για να ζήσουμε καλύτερα! Αρκεί ο κάθε δίκαια αγανακτισμένος να καταλάβει πως η καλύτερη έκφραση της αγανάκτησής του είναι να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να χτίσει το μέλλον του με προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί αλλού και λειτουργούν. Είναι καιρός να συγκρίνει και να αποφασίσει πού και πώς θέλει να ζήσει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ