Εδώ Λονδίνο. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αφήνει το Ηνωμένο (για πόσο ακόμα;) Βασίλειο διχασμένο κοινωνικά και γεωγραφικά. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας θα την οδηγήσει στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σεβόμενη την ετυμηγορία του λαού της, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που αγνόησε το περσινό δημοψήφισμα.
Οι πολίτες αψήφησαν τόσο τις προειδοποιήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων όσο και τις παραινέσεις της πολιτικής τους ελίτ, και ψήφισαν στο ξεκάθαρο ερώτημα που τους τέθηκε για το μέλλον της χώρας τους. Η δολοφονία της Jo Cox δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δυναμική του Brexit παρά μόνο έβγαλε στην επιφάνεια τη βαθιά διχασμένη κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μεγάλη Βρετανία κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά με τη Σκοτία και τη Β. Ιρλανδία να ζητούν δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία, αφού ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η ελληνική κοινότητα είναι και αυτή μουδιασμένη μπροστά στο σημερινό αποτέλεσμα. Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των ελλήνων εργαζόμενων; Θα αυξηθούν τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια για τους ευρωπαίους πολίτες; Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις προς το παρόν.
Στην Αγγλία, όπως και στην Ελλάδα, ηγεσίες χωρίς όραμα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών ρίχνουν το μπαλάκι στο λαό που καλείται να αποφασίσει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα και με συναισθηματικούς όρους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου λαϊκισμού. Το ζήτημα για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι να προχωρήσει ενωμένη και να μην ακολουθήσει το βρετανικό παράδειγμα του απομονωτισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διευκρινίσεις της Αρχής
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις και το κυοφορούμενο κόμμα
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη ξεκάθαρης στρατηγικής υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης
Καταψηφίζει τη διακομματική επιτροπή η Χαριλάου Τρικούπη, στο επίκεντρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρωτογενής τομέας
Συζήτησαν για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της ναυτιλίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, κοινό μέτωπο για αποτροπή απειλών και σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα
Mε αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις
Παρουσίαση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής με στόχους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις για το 2026
Οι αμβλώσεις και η κατάχρηση του θεσμού του δημοψηφίσματος
Πόσο «αντισυστημικό πείραμα» αντέχουμε ακόμα;
«Δεν είναι μόνο φαύλοι είναι και αμετανόητοι» σημειώνει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και τη Μαρία Καρυστιανού
Ο αντισυστημισμός, η αντιπολίτευση και το διάστημα μέχρι τις εκλογές
Ιστορική μείωση ανεργίας, 500.000 νέες θέσεις εργασίας και έμφαση σε γυναίκες, νέους και μισθούς
Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική τονίζει τον διαχρονικό χαρακτήρα του προβλήματος και την επιλογή μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στη χθεσινή εκπομπή των Ράδιο Αρβύλα και η απάντηση της βουλεύτριας
Συνεχίζεται ο διάλογος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ραντεβού σήμερα στις 11:00 στο ΥΠΑΑΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.