- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλείνει η αξιολόγηση, επικυρώνεται η δόση μετά την ψήφιση των μέτρων
«Πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί στο σημερινό EuroWorking Group
Στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι, αύριο, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να δώσουν το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει, εξάλλου, και τα παράπλευρα οφέλη που περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα.
Η απόφαση, πλην απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.
Δάνεια των ελληνικών τραπεζών περίπου 10 δισ. ευρώ αναμένεται στη βάση αυτής της απόφασης να μεταφερθούν άμεσα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού τα επιτόκια του ELA είναι περίπου 1,5% υψηλότερα.
Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.
Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο μέτρα 5,4 δισ. ευρώ αλλά και έναν κόφτη δαπανών έως 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαίων -κυρίως των Γερμανών- στο θέμα του χρέους παρέμενε έως χθες μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για μια δέσμευση, στην καλύτερη περίπτωση, η οποία θα παραπέμπει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούσαν και για ένα πιθανό «δόλωμα», το οποίο θα εξασφαλίσει τη θετική διάθεση του ΔΝΤ: την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM. Ετσι, το Ταμείο θα μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, η οποία είναι -κατ' εξαίρεση- πολύ υψηλότερη απ' όσο προβλέπουν οι κανονισμοί. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια του ESM θα είναι πολύ χαμηλότερα.
Αν το Ταμείο επιστρέψει έπειτα από αυτό στο πρόγραμμα θα το κάνει με ένα πολύ μικρό ποσόν, για λόγους περισσότερο συμβολικούς.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις, ωστόσο, για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018. Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογές το 2017. Προς το παρόν, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
photo: EPA/ALEXANDROS VLACHOS
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.