- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα εγγόνια του Γκούτενμπεργκ τα βάζουν με τον παππού τους
Τα γαλλάκια σκέφτηκαν αλλιώς...
Οι νέοι της Γαλλίας ξεσηκώθηκαν κατά των γονιών τους. Τους είδα στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Με ήλιο και συνθήματα διέσχιζαν την πλατεία Γκούτενμπεργκ. Εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές, με ελάχιστους μεσήλικους ανάμεσά τους, διεκδίκησαν και για τους εαυτούς τους τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυσαν επί δεκαετίες για τις προηγούμενες γενιές. Εκεί, τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι τα συμφέροντα των γενεών είναι αντικρουόμενα, έχουν καταλάβει ότι στα χρόνια που η Ευρώπη παρήγαγε, οι γονείς τους κατανάλωναν περισσότερα και στέλνουν τώρα σε αυτούς το λογαριασμό για τη διαφορά. Είναι αυτό που δεν έχουν ακόμα καταλάβει τα δικά μας παιδιά που διαδηλώνουν για να βρουν μια δουλειά των 600 ευρώ που θα φορολογείται για να πληρώνεται η σύνταξη των 2.500 ευρώ που διαδηλώνει μαζί τους. Ή που βρίσκει έδαφος για να ταυτιστεί μαζί τους.
Εκεί, αυτό τον αχταρμά τον απέφυγαν. Δεν θα υπερισχύουν μάλλον οι φωνές των τάχα δήθεν αριστερών που κουνάνε το δάκτυλο επικριτικά και μιλούν για κοινωνικούς αυτοματισμούς (όπως εδώ). Δεν θα έχουν καλοπληρωμένους συνδικαλιστές με παχυλές καταθέσεις να τους λένε ότι τα προβλήματα του λαού είναι κοινά (όπως εδώ), συναινώντας ταυτοχρόνως να κοπούν οι συντάξεις των μελλοντικών γενεών για να μην πειραχτουν οι δικές τους. Να αυξηθούν οι εισφορές και να μη βρίσκουν τα παιδιά δουλειές, φτάνει να μη θιγεί η σύνταξη της μητέρας ανηλίκου 17 χρονών που βγήκε στη σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας.
Τα γαλλάκια σκέφτηκαν αλλιώς. Τα έβλεπα να ξεχύνονται, φοιτητές και μαθητές, και να γεμίζουν την πλατεία Γκούντεμπεργκ, και μου φάνηκε τόσο ειρωνικό. Η γενιά των τάμπλετ και του ίντερνετ να διεκδικεί τα δίκια της από τις προηγούμενες γενιές, τις γενιές των εφημερίδων και των τυπωμένων βιβλίων, στην πλατεία του Γουτεμβέργιου. Σαν να ζητούσαν από τον παππού της μελανωμένης γραμματοσειράς τα ρέστα γιατί τα πράγματα δεν γράφτηκαν όπως έπρεπε, και τα ίδια αγωνίζονται να τα διορθώσουν στις μαύρες οθόνες τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι άλλη η ευθύνη του Βουλευτή και άλλη του Προέδρου ενός κόμματος. Κρίμα»
Η τοποθέτηση Σαλμά και η ανάρτηση Γεωργιάδη
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, αλλά οι αντιφάσεις και το παρελθόν του δημιουργούν ερωτήματα
«Ήταν τρομοκρατική επίθεση, δεν ήταν κάτι μόνο για εκφοβισμό»
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την περιχαράκωση» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος
Τέσσερις παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία και τέσσερις παρεμβάσεις για τη στέγαση θεσμοθετεί ο νέος νόμος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Εν αναμονή της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Δεν αρνηθήκαμε ότι υπήρχε σοβαρό θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, δεν ξέρω τι και πώς θα εμφανιστεί», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φόβοι για νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.