Πολιτικη & Οικονομια

Φόνος Φύσσα: Ανήξερος ο «καφετεριάρχης»

Ήξερε τη Χρ. Αυγή μόνο από τις ειδήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114331-226670.jpg

Σχεδόν τίποτα δεν κατάλαβε, δε συγκράτησε, δε θυμάται ούτε από τη νύχτα του φόνου του Παύλου Φύσσα, ούτε από τη δράση της Χρυσής Αυγής γενικά, ο κ. Δημοσθένης Δημητράκος, ένας από τους υπεύθυνους της καφετέριας «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, έξω από την οποία το Σεπτέμβρη του 2013 είχε γίνει το φονικό.

Η «ασθενής μνήμη» του μάρτυρα, που απαντούσε συνέχεια «Δε θυμάμαι», «Δεν ξέρω», «Δεν είδα», προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις στους παράγοντες της δίκης.

Μερικά σημεία τα κατάθεσης:

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Εκείνο το βράδυ είχε έρθει ο Παύλος Φύσσας με τέσσερα άτομα στην καφετέρια για να παρακολουθήσουν τον αγώνα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγινε κάποια φασαρία μέσα στην καφετέρια;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν άκουσα τίποτα, ούτε λογομαχία. Αργότερα μάζευα τα τραπέζια και κοίταξα λίγο στο δρόμο, αλλά δεν κατάλαβα να γινόταν κάτι σπουδαίο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα δεν θυμάστε τίποτε; Συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε ότι δεν είχατε καν την περιέργεια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας; Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δε θυμάμαι κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αδερφός σας αντιλήφθηκε κάτι, το συζητήσατε μετά;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ούτε αυτός είχε καταλάβει κάτι. Όταν έφυγε ο Φύσσας είχε αδειάσει πια το μαγαζί. Βγαίνοντας μετά από ένα δεκάλεπτο να πετάξω τα σκουπίδια βλέπω κάποιους από την παρέα , ρωτάω τι έγινε και μου λέει ένας δείχνοντας μου προς την Κεφαλληνίας. ‘Δεν βλέπεις τι γίνεται’; Είδα κάτι φιγούρες, δεν θυμάμαι πόσοι ήταν γύρω στους τέσσερις ...Τότε σαν να κατάλαβα ότι μπορεί να είχε δημιουργηθεί κάτι σαν τσαμπουκάς...ένας από τα παιδιά μου λέει ‘οι φασίστες, δεν μας αφήνουν να κυκλοφορούμε στην γειτονιά μας’.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κάνατε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μ'  έπιασε πανικός μήπως γίνει καβγάς έξω από το μαγαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί σας δημιουργήθηκε το αίσθημα του πανικού; Ποιοι ήταν επιθετικοί;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μου ήρθε ένας φόβος... Ήταν ακόμα ένας θαμώνας που ήξερα ότι ήταν αστυνομικός πήγα και του είπα ‘δεν κάθεσαι λίγο μήπως γίνει κάτι’; Φάνηκε διατεθειμένος να κάτσει και ηρέμησα και μπήκα στο μαγαζί....Μετά από λίγο διάστημα άκουσα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ να περνάνε έξω από το μαγαζί. Η παρέα του Φύσσα είχε φύγει προς τα πάνω κι είχα ησυχάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ακούσατε δηλαδή;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήρθε αργά ένας αστυνομικός και μας είπε ότι έγινε μια συμπλοκή κι έχουμε έναν τραυματία. Ζήτησε τον αδερφό μου για κατάθεση. Πρέπει να είπε ότι πέθανε ο τραυματισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε δώσει καταθέσεις. Θυμάστε τι έχετε πει; Έχετε πει διάφορα, όπως ότι σε καμία περίπτωση δε συχνάζουν άτομα της Χρυσής Αυγής στην καφετέρια.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δε συχνάζουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε πει ότι ακούσατε ποδοβολητά

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όταν πέρασαν οι μηχανές σαν να άκουσα κάποιους να τρέχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδειξαν φωτογραφίες, αναγνωρίσατε κάποιον;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι, αναγνώρισα τον Άγγο [κατηγορούμενος χρυσαυγίτης] που είναι γείτονας κι ήταν μέσα στο μαγαζί και παρακολουθούσε τον αγώνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αν είχε κάποια σχέση με την Χρυσή Αυγή;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν το ξέρω, ένα ‘γεια’ έλεγα εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Άγγος έφυγε νωρίτερα από την παρέα του Φύσσα;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δε θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την άλλη ημέρα τι μάθατε; Ποιος χτύπησε ποιον; Δεν είχατε την περιέργεια να ρωτήσετε;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάθαμε ότι κάποιοι που ανήκαν στην Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν στο παιδί και το μαχαίρωσαν ... Μετά ό,τι ακούσαμε στις ειδήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε μάθει αν μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, όπως σωματικές βλάβες, άλλες ανθρωποκτονίες;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Από τα μέσα ενημέρωσης ό,τι έχω ακούσει ... Ότι χτυπάνε λαθρομετανάστες ... Και συγκρούονται με ακροαριστερούς...Σε λαϊκή, ότι προπηλάκισαν μικροπωλητές...Ότι στο δημαρχείο της Αθήνας κάποιος χτύπησε το δήμαρχο. Δεν ξέρω για τάγματα εφόδου, πως εκπαιδεύονται και τέτοια πράγματα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ