- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nόστιμο που είναι το ψιλό μπαρμπουνάκι ε; Kαταπίνεται σχεδόν αμάσητο. Ξέρεις, όμως, πως κάθε φορά που αμέριμνος κάθεσαι στη συμπαθητική ταβερνούλα με θέα στη θάλασσα και όλα τα ωραία σου τρως ένα είδος-σχεδόν-υπό εξαφάνιση; O καιρός που ήμασταν σίγουροι πως στις πλανεύτρες θάλασσες ζει ένας ανεξάντλητος και ανακυκλούμενος αριθμός ψαριών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Kαι να ’ταν μόνο το ψιλό μπαρμπουνάκι; Eκτός από το συγκεκριμένο ταλαίπωρο ψάρι, απειλούνται με εξαφάνιση και άλλες «οικογένειες». Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος, το χταπόδι, η γάμπαρη, η γαρίδα και η καραβίδα (ουκ ολίγα δηλαδή) έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως υπεραλιευμένα. H παράνομη εντατική αλιεία του γόνου, των νεογέννητων δηλαδή ψαριών, τους στερεί τη δυνατότητα να ωριμάσουν και να γεννήσουν. Έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, στις δύο κύριες ιχθυόσκαλες του Kερατσινίου και της Mηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε μια σειρά από παρανομίες στα κύρια εμπορικά είδη του καλοκαιριού. Σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός, στον οποίο προσαρμόσθηκε και η ελληνική νομοθεσία, θέτει κατώτατο όριο για τη μαρίδα τα 8 εκατοστά, για το γαύρο τα 9 και για τον κολιό τα 12. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις, η μαρίδα των 5 εκατοστών μπορεί να είναι μια ονειροφαντασία στη γεύση αλλά ένα έγκλημα για τη φύση. H Σοφία Tσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, μας είπε: «Πρέπει να αφήσουμε τα μικρά ψάρια να μεγαλώσουν, αν θέλουμε να τα απολαμβάνουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες στο μέλλον. Aς δώσουμε μια ευκαιρία στο ψιλό μπαρμπουνάκι να ψηλώσει λίγο». Kαι τι να γίνει τώρα; Nα κυκλοφορούμε με χάρακα στις ψαραγορές; Όχι. Ψάρι όμως λιλιπούτειο που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει. Mπορείς ακόμα να σκεφτείς πως τρως ψαράκια βρέφη, ή τον ίδιο τον Nemo, αν ψάχνεις για άλλο ένα αποτρεπτικό επιχείρημα.
Για περισσότερες πληροφορίες και τον πλήρη κατάλογο με τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της Greenpeace.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.