- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
*Της Σύνθιας Σάπικα
Γιατί κατεβαίνεις στις εκλογές; Η ερώτηση έχει από μόνη της αρνητική συνδηλωτική σημασία. Γιατί κάποιος κατεβαίνει στις εκλογές και δεν ανεβαίνει; Γιατί στην Αμερική κάνεις run for president, ενώ εδώ απλά «κατεβαίνεις»;
Μήπως γιατί ο κάποιος που κατεβαίνει πρέπει να παρακαλέσει τους συναδέλφους δημοσιογράφους που ξέρει (και αυτούς που δεν ξέρει για να λέμε αλήθεια) για να τον προβάλουν; Μήπως γιατί πιάνει τον εαυτό του να χαιρετάει πιο ευγενικά, πιο πολύ, σε πιο πολλούς απ’ ό,τι πριν; Μήπως γιατί μετράει τα like στο Facebook; Αν όλα αυτά δεν συνεπάγονται το κατέβασμα, τότε τι;
Και μετά βγαίνεις βουλευτής. Σαν να βγαίνεις από τα ρούχα σου δηλαδή. Και ενώ βγαίνεις βουλευτής, μπαίνεις στη βουλή. Και τίποτα από τα δύο δε θα συμβεί σε σένα. Γιατί είσαι σε μη εκλόγιμη θέση.
Τότε γιατί κατεβαίνεις;
Γι’ αυτό. Επειδή είσαι σε μη εκλόγιμη θέση. Επειδή δε ζητιανεύεις σταυρό. Επειδή πιστεύεις ότι σήμερα, σε αυτές τις εκλογές, κανείς δεν πρέπει να αρνηθεί να βοηθήσει. Επειδή κοντεύεις να σκάσεις τόσο καιρό που δε μιλάς. Επειδή είσαι 4 χρόνια άνεργη και πέρασες με ΑΣΕΠ στη ΝΕΡΙΤ, αλλά δε δουλεύεις. Επειδή πιστεύεις ότι δεν είναι τα κόμματα που μετρούν, αλλά οι τελείες και οι παύλες. Επειδή έχεις όρεξη για δουλειά, σαν αυτή τη δουλειά που δεν έχεις τόσα χρόνια. Επειδή αγαπάς την Ελλάδα. Τη θάλασσα. Τα νησιά. Τη Θεσσαλονίκη. Τον Παυλίδη, τον Χριστιανάκη και τις Τρύπες. Τον Παπαϊωάννου.
Επειδή αγαπάς τα παιδιά σου που σκέφτονται να μη ζήσουν κοντά στη θάλασσα, τα νησιά, τη Θεσσαλονίκη. Επειδή πληρώνεις δίδακτρα και ενοίκια στη Σλοβακία για την κόρη σου, επειδή κάποιοι αρνούνται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επειδή δε σου αρέσουν τα σκουπίδια στους δρόμους, τα βεβηλωμένα, μουτζουρωμένα αρχαία, τα κλειστά θέατρα, τα ρουσφέτια και τα ψέματα. Επειδή δεν πιστεύεις ότι οι Έλληνες είναι πιο μάγκες από τους άλλους, αλλά ούτε και πιο τεμπέληδες. Επειδή βαρέθηκες να βλέπεις τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς. Επειδή διλήμματα τύπου παλιό-νέο, μπροστά-πίσω, δεξιά–αριστερά δε χωράνε πια. Επειδή πιστεύεις ότι όλα μπορούν με λογική και δουλειά, χωρίς ρεβανσισμούς και κομματισμούς να βελτιωθούν. Επειδή πιστεύεις, γενικά.
*Η Σύνθια Σάπικα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στην Α’ Θεσσαλονίκης.
**Ο τίτλος του κειμένου είναι δανεισμένος από στίχους του Παύλου Παυλίδη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβλέψεις για διαφάνεια και αυστηροποίηση ποινών
Ο διάλογος στη Βουλή για τα Τέμπη
Με αφορμή τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα
Πώς και πόσο ωφελούνται 3 στους 4 ιδιοκτήτες ΙΧ
Με αφορμή τη σχετική πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Τι πρέπει να κάνετε για να πληρωθείτε
Πώς καθορίζονται τα ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό
«Η επιλογή της 1ης Απριλίου ως επόμενης διαδικασίας μοιάζει φάρσα», είπε
Δείτε πόσα και πότε θα τα πάρετε
«Η Ελλάδα περνάει σε νέα εποχή»
Ποιοι κόβονται, πώς θα πάρουν την επιχορήγηση στα λιπάσματα οι αγρότες
Νέος αρχηγός του Λιμενικού ο Αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς
Γιατί παραμένει εκτός πλάνου
Αναλυτικά παραδείγματα για τον υπολογισμό των χρημάτων
Τα δύο κριτήρια και τα ποσά
Μια περίπτωση όπου δεν λέμε «Πού είναι ένας εισαγγελέας;»
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση
Καταλαμβάνει την έδρα της Αρκαδίας για το ΠΑΣΟΚ - Το βιογραφικό του
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.