- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρουφάκης: «Σημαντική η συνεισφορά του Γκλεν Κιμ στην εθνική προσπάθεια»
Υπερασπίζεται πλήρως την επιλογή του ο πρώην υπουργός
Υπερασπιζόμενος πλήρως την επιλογή του Κορεάτη οικονομολόγου ως συμβούλου του, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν «σημαντική η συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική επίτευξη συμφωνίας - επίλυσης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς".
Ο πρώην σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη φαίνεται πως συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από το 2001, επί εποχής Κώστα Σημίτη, με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους, για λογαριασμό της Lehman Brothers.
Σε ερώτηση - αίτημα κατάθεσης εγγράφων του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών απάντησε για τον Κιμ πως «είναι εξαιρετική πηγή βαθειάς γνώσης των αστοχιών, που έλαβαν χώρα στη Μνημονιακή Πέριοδο».
Από το 2011 και μετά, ο Κιμ με την ιδιότητα του συμβούλου του EFSF, πραγματοποίησε «ενδελεχή μελέτη της διάρθρωσης του ελληνικού χρέους», μετέχοντας τον ίδιο χρόνο και στις συναντήσεις σχεδιασμού του PSI.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «ο κ. Κιμ δεν χειρίστηκε κανένα θέμα εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών», εξηγώντας παράλληλα την από το 2010 σύνδεση του Κορεάτη με τη μεταβίβαση ευθύνης στον ίδιο, από τον Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Finanzagentur, και στη μετέπειτα συμμετοχή του στη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ESM.
Στη συνέχεια, διαψεύδει ότι ο Γκλεν Κιμ έχει εργαστεί υπό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ενώ δεν αναφέρει τίποτα περί αμοιβής.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, στην απάντησή του τόνισε «τη συνεισφορά του κ. Κιμ στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, με επιχειρήματα που θεμελιώνονται με χρηματοοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης, στη πραγματική κατάσταση του δημοσίου χρέους και στο νομικό καθεστώς που διέπει θεσμούς όπως ο ESM - EFSF, οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση».
Συνεχίζοντας, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψή του, ότι «έπρεπε να έχει γίνει συνολική και όχι επιλεκτική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να μην χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση, ή κούρεμα, αργότερα. Σε σύγκρουση με τις καθεστωτικές απόψεις εκείνης της εποχής, ο κ. Κιμ είχε υποδείξει στους πολιτικούς υπεύθυνους του υπουργείου Οικονομικών την υποχρέωσή τους να χαράξουν μια εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη που χαρακτήρισε το PSI».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Η Ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε τους ετήσιους στόχους της για τρίτη συνεχή χρονιά - Περισσότερες από 19.000 κυρώσεις
Στόχος οι 3.000 οδηγοί έως το τέλος του 2026
Στ. Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»
Τη σημασία της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται στο ίδρυμα, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Με σύστημα tracking τύπου courier, η νέα ψηφιακή υπηρεσία βάζει τέλος στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία
«Ο Πολιτισμός αποτελεί το βαθύτερο και πιο ανθεκτικό πεδίο επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνιών μας», δήλωσε η υπουργός
«Το Ιπποκράτειο είναι η πρώτη αιχμή του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση με κανόνες, διακρίνοντας όσους δικαιούνται προστασία από όσους όχι
«Η ΑΙ δεν έχει αξίες. Δεν έχει κοινωνική συνείδηση. Δεν έχει αίσθηση δικαιοσύνης», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και τις «συνιστώσες»
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θέλω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός συνεκτικού προγραμματικού οράματος για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο πράσινη» δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής
«Δεν κάνεις συμπαράταξη με τον εαυτό σου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής
Η απόφαση αφορά περίπου 350 χιλιάδες δανειολήπτες και όλα τα Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Ποιοι μένουν αυτομάτως εκτός
Πώς το κόμμα ακολουθεί τη στρατηγική της αυτοϋπονόμευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.