Κοινωνια

«Στο Ηράκλειο τον αγαπούν πολύ, δεν ξέρω τι συνέβη» - Τι λέει η χήρα του Νίκου Ξυλούρη για τον βανδαλισμό

Στην Αθήνα για αποκατάσταση η προτομή

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χήρα Νίκου Ξυλούρη
«Στο Ηράκλειο τον αγαπούν πολύ, δεν ξέρω τι συνέβη» - Τι λέει η χήρα του Νίκου Ξυλούρη για τον βανδαλισμό © neakriti.gr

Η χήρα του Νίκου Ξυλούρη για τον βανδαλισμό της προτομής του ερμηνευτή

Η χήρα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία Μελαμπιανάκη, μίλησε σήμερα (22.4) στην εκπομπή Buongiorno του Mega για τον βανδαλισμό της προτομής του ερμηνευτή στην πλατεία Κύπρου, απέναντι από το Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης. 

«Δεν ξέρω τι συνέβη, στο Ηράκλειο αγαπούν πολύ τον Νίκο. Ήταν ο νομός που τον τίμησε και τον μεγάλωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά η χήρα του Νίκου Ξηλούρη, Ουρανία. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θεωρεί πως η πράξη είχε στόχο τον ίδιο τον Νίκο Ξυλούρη, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο φαινόμενο βανδαλισμών.

Στην Αθήνα για αποκατάσταση η προτομή του Νίκου Ξυλούρη

Σύμφωνα με το neakriti.gr, στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα η προτομή του Νίκου Ξυλούρη από την Πλατεία Κύπρου στο Ηράκλειο, προκειμένου να αποκατασταθεί μετά τον βανδαλισμό. Το έργο, που απομακρύνθηκε και φυλάσσεται από τη Δημοτική Αστυνομία, θα σταλεί σε εξειδικευμένο καλλιτεχνικό χυτήριο, όπου θα εξεταστεί και θα αποκατασταθεί πλήρως. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη στο Neakriti.gr, ο ειδικός τεχνίτης έχει ήδη ζητήσει φωτογραφικό υλικό της προτομής και του σημείου σύνδεσης, ώστε να αξιολογήσει με ακρίβεια τη ζημιά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο η καταστροφή να οφείλεται σε φυσική φθορά. Αντίθετα, θεωρείται ότι ασκήθηκε δύναμη από ανθρώπινο χέρι, γεγονός που οδήγησε στην αποκόλληση της κεφαλής από τη βάση και την πτώση της στο έδαφος. Η διαδικασία αποκατάστασης αναμένεται να απαιτήσει χρόνο, καθώς πρόκειται για εξειδικευμένη εργασία, με στόχο την πλήρη επαναφορά του μνημείου στην αρχική του μορφή.

Σε μήνυση προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ηρακλείου καταδίκασε απερίφραστα τον βανδαλισμό της προτομής, έργου της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη, που κοσμούσε την Πλατεία Κύπρου. Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ενημερώθηκε άμεσα και, σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδήμαρχο, δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για την αποκατάσταση. Παράλληλα, ο Δήμος προχωρά στην κατάθεση μήνυσης κατ’ αγνώστων, μέσω του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργου Καραντινού, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Η ανακοίνωση του Δήμου: «Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αποκατάσταση της ζημιάς που βάνδαλοι προξένησαν στην προτομή του Νίκου Ξυλούρη, ενός έργου της αείμνηστης γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη που κοσμούσε την Πλατεία Κύπρου στην Όαση. Για το θέμα ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ο οποίος καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βανδαλισμό και σε συνεννόηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη - Σκαλίδη, το γλυπτό, που απομακρύνθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία και φυλάσσεται, θα αποσταλεί την Τετάρτη 22/4 σε καλλιτεχνικό χυτήριο στην Αθήνα, για αποκατάσταση. Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου θα καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων μέσω του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργου Καραντινού».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY