- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη αστυνομικών που διακινούσαν ναρκωτικά
Ο ρόλος αστυνομικού στη Μύκονο και τα 3,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς
Το Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί
Σε οκτώ συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές την Πέμπτη (17.7) μετά από επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Οι αρχές έβαλαν χειροπέδες σε οκτώ άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε προηγηθεί αξιολόγηση και συσχέτιση αυτοτελών καταγγελιών και προανακριτικών στοιχείων σχετικά με παράνομες δραστηριότητες Υπαξιωματικού - που τελεί σε διαθεσιμότητα για έτερη υπόθεση - και Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποκάλυψη των οποίων, αξιοποιήθηκαν και στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές μεθόδους. Από την περαιτέρω σταχυολόγηση και ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν, σε συνδυασμό με το λοιπό προανακριτικό υλικό, ταυτοποιήθηκαν –μεταξύ άλλων- οι συλληφθέντες καθώς και ένα ακόμη άτομο, το οποίο αναζητείται, με τομέα δράσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2023, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται -13- επιπλέον άτομα, μεταξύ των οποίων ένας ακόμη αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται για πράξεις εκτός πλαισίου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα για –κατά περίπτωση- δωροληψία, εμπορία επιρροής και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Ποιο ρόλο είχαν οι αστυνομικοί στην εγκληματική οργάνωση
Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι αρχηγικό ρόλο είχε ο τελών σε διαθεσιμότητα αστυνομικός, ο οποίος μεσολαβούσε για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών και συντόνιζε τη διακίνησή τους, ενώ -6- μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν τη μεταφορά, την εκτίμηση ποιότητας και τη χρηματοδότηση των αγορών. Μεταξύ των μελών χαρακτηριστική δράση είχαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στη Μύκονο και στην Αττική, αντίστοιχα.
Ο πρώτος αναζητούσε, μαζί με το αρχηγικό μέλος, χρήματα για την αγορά ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση, ενώ ο δεύτερος προμήθευε το αρχηγικό μέλος με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και παρείχε συμβουλές αναφορικά με τη διαχείριση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης. Από την έρευνα προέκυψε και η εμπλοκή Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος, ως μέλος εγκληματικής ομάδας που λειτουργούσε στο πλαίσιο της κύριας οργάνωσης, εκμεταλλευόταν την υπηρεσιακή του ιδιότητα και υπεξαιρούσε ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες, μέσω άλλου μέλους, διοχέτευε στο αρχηγικό μέλος, για περαιτέρω διακίνηση.
Για την αποφυγή εντοπισμού τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας και άλλα μέσα απόκρυψης της δραστηριότητάς τους, ενώ χρησιμοποιούσαν και τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων για την απόκρυψη της ροής χρημάτων. Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά σε πίστωση υπέρογκων χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους ή άλλων συνεργών, είτε μέσω τραπεζικών μεταφορών είτε με καταθέσεις μετρητών, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία πενταετία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους συνολικά 3.837.943,34 ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς της συντρόφου του –επίσης μέλους της οργάνωσης– 1.032.027,28 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον τελούντα σε διαθεσιμότητα αστυνομικό, διακριβώθηκε επίσης η εμπλοκή του καθώς και 13 ακόμη ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και 1 επιπλέον αστυνομικός, σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις δωροληψίας, 5 περιπτώσεις εμπορίας – επιρροής και -13- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.
Τι κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και οχήματα, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-4,3- κιλά ναρκωτικής ουσίας, πιθανόν κοκαΐνης,
ζυγαριά ακριβείας,
-20.900- ευρώ,
-14- κινητά τηλέφωνα και -13- φυσίγγια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τον έπεισαν να ξεθάψει οικονομίες του θύματος, ενώ ο συνεργός του παραμένει ασύλληπτος
Στην απολογία του ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση
Η 13χρονη μαθήτρια της Α' Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» - Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της
Η 18χρονη περιγράφει τη νύχτα της τραγωδίας - Όσα άκουσε και τι της είπε ο 22χρονος
Με εγκαύματα στο πρόσωπο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Τι αποκάλυψε ο άνθρωπος που έβαλε χρήματα στη 19χρονη για να περάσει το μοιραίο βράδυ
Πώς έγινε το ατύχημα - Σοκαρισμένοι οι συμμαθητές της
Στο νοσοκομείο η Σοφία Ζαχαράκη - Διασωληνωμένη νοσηλεύεται η μαθήτρια
Νόμιζαν πως είχε μέσα φρούτα
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και στην ίδια
Στην ανακρίτρια ο οδηγός και ο συνεπιβάτης της μηχανής - Διώξεις για πλημμελήματα σε δύο 20χρονους
42 ακίνητα, σκάφη, μέχρι και τάνκερ - Πώς δρούσε το κύκλωμα
Εν αναμονή των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης
Την εξαφάνιση δήλωσε ο γιος της
Στο μικροσκόπιο ψηφιακά ίχνη και καταθέσεις
Ο Μακάριος Λαζαρίδης παραιτήθηκε το Σάββατο μετά τις αντιδράσεις για το πτυχίο του
Οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.