Κοινωνια

Θεσσαλονίκη: Πώς η ακροδεξιά οργάνωση έψαχνε «στρατό» στα ΕΠΑΛ - Η δράση τους μετά το 2021

Η δράση της ομάδας δεν ήταν άγνωστη στις αρχές εδώ και χρόνια

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι συλληφθέντες της ακροδεξιάς οργάνωσης
Θεσσαλονίκη: Πώς η ακροδεξιά οργάνωση έψαχνε «στρατό» στα ΕΠΑΛ - Η δράση τους μετά το 2021 © ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Δεν έχει τελειώσει ο κύκλος των συλλήψεων στη Θεσσαλονίκη

Εξονυχιστικούς ελέγχους στα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των ακροδεξιών που λήστευαν, έκλεβαν, ξυλοκοπούσαν και συμπλέκονταν με αντιεξουσιαστές αλλά και αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν οι αστυνομικοί προκειμένου να αποκαλύψουν κάθε πτυχή της παράνομης δράσης που είχαν αναπτύξει τα μέλη της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης».

Η ομάδα των ποινικών, καθώς έτσι αντιμετωπίζονται από τις αρχές, κάλυπταν τις παράνομες δραστηριότητες τους υπό τον μανδύα των ακροδεξιών πεποιθήσεων τους, δίνοντας ανάμεσα στα υπόλοιπα και ένα πολιτικό υπόβαθρο στη δράση τους στη Θεσσαλονίκη. Από τους 28 συλληφθέντες, οι 13 είναι ανήλικοι, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα, ένα εκ των οποίων είναι ταυτοποιημένο. Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στον κεντρικό πυρήνα αυτής της ακροδεξιάς συμμορίας που ενδέχεται να έχει σχέση και με οπαδική βία - πιθανότητα - η οποία εξετάζεται με προσοχή από τις αρχές.

Η εξάρθρωση της συμμορίας των οπαδών του ΠΑΟΚ που διακινούσαν ναρκωτικά πριν λίγες ημέρες, αλλά και η έφοδος των αστυνομικών στις αρχές του μήνα στα γραφεία της νεολαίας της «Χρυσής Αυγής» στη συμπρωτεύουσα, μάλλον τυχαία περιστατικά δεν ήταν. Η περίπτωση της «ΕΘΕΝ» είναι χαρακτηριστική ως προς τη δράση κακοποιών στοιχείων που καλύπτονται από έναν «πολιτικό μανδύα», μόνο και μόνο για να δικαιολογούν τις πράξεις τους.

Τι γνωρίζουμε για την ακροδεξιά ομάδα της Θεσσαλονίκης

Η ΕΘΕΝ πρωτοεμφανίστηκε το 2016, όμως η δράση της μέχρι και το τέλος του 2019 ήταν περιορισμένη. Μέσα στην καραντίνα και αμέσως μετά τη λήξη της, γιγαντώθηκε η δράση της με αποτέλεσμα το 2024 και έπειτα να καταγράφονται συχνά επιθέσεις σε οπαδούς ομάδων, αντιεξουσιαστές, αστυνομικούς, ακόμη και σε σχολικά συγκροτήματα. Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας «επένδυαν» στα ΕΠΑΛ, αφού εκεί έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για να προσηλυτίσουν νέα μέλη. Επέλεγαν παιδιά που είχαν μια έφεση στις πολεμικές τέχνες. Χρησιμοποιώντας άλλους ανήλικους ως «δόλωμα» πετύχαιναν να μεγαλώνουν τον στρατό τους. Ένα από τα κορυφαία στελέχη της συμμορίας, ο αποκαλούμενος «Ιέρακας» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του σε ακροδεξιό ιστολόγιο: «Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Έχουμε όμως μια ιδεολογική βάση η οποία μας κρατάει ενωμένους, πιστεύουμε στο αίμα. Έχουμε φιλικές σχέσεις με ομάδες που αποτελούν τη δική μας νεολαία και πηγάζουν μέσα από μία κοινή αντίληψη για την πολιτική. Έχουμε επαφές με την ομάδα ΚΙΝΗΜΑ από τη Θεσσαλονίκη, την ομάδα PROPATRIA από την Αθήνα και πολύ στενές επαφές με τα παιδιά από τη DEFEND KATERINI, οι οποίοι μας έχουν στηρίξει αρκετές φορές».

Συλληφθέντες της ακροδεξιάς οργάνωσης
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Από τη δράση τους, ξεχωρίζουν κάποια περιστατικά ενδιαφέροντος τα οποία αποδεικνύουν πως η δράση της ομάδας δεν ήταν άγνωστη στις αρχές εδώ και χρόνια. Τα πρώιμα σημάδια καταγράφονται τη διετία 2021-22, όπου σημειώθηκαν εισβολές και επεισόδια σε ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη και τους γύρω δήμους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής κινητοποίησης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου μέλη της ΕΝΕΘ φέρονται να επιτέθηκαν και να συνεπλάκησαν με αντιεξουσιαστές έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 2022 όπου η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πως η ΕΝΕΘ «στοχοποιεί και εκφοβίζει γιατρούς με απειλητικά προσωπικά και δημόσια μηνύματα (προσωπικά e-mail με απειλές, τρικάκια στο Παπαγεωργίου κ.α.), ρίχνοντας την ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασθενών στους υγειονομικούς».

Δεν έχει τελειώσει ο κύκλος των συλλήψεων

Η μάχη με την άκρα δεξιά δεν έχει τελειώσει ωστόσο, αφού τουλάχιστον τρεις ακόμη ομάδες φαίνεται πως δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών σε αυτή νομών, οι οποίες φαίνεται πως μπήκαν ήδη στο μικροσκόπιο των αστυνομικών. Συνεπώς, τονίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο κύκλος των συλλήψεων ακροδεξιών κακοποιών στοιχείων δεν έχει τελειώσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY