- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην επόμενη μέρα της πράσινης μετάβασης
Το 2025 οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €2,8 δισ., εκ των οποίων το 87% κατευθύνθηκε σε ΑΠΕ
Το 2026 είναι η τελευταία χρονιά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ολοκληρώνοντας ένα κομβικό βήμα της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης και ενισχύοντας τη μετάβαση της ΔΕΗ προς ένα πιο βιώσιμο, ευέλικτο και αποδοτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο
Με το βλέμμα προς ένα βιώσιμο μέλλον, ο Όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ευέλικτης παραγωγής και αναβάθμισης των δικτύων διανομής, που αποτελούν τις βασικές περιοχές εστίασης στο πλαίσιο της αξιοποίησης των προκλήσεων και των ευκαιριών από την ενεργειακή μετάβαση.
Το 2025, οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €2,8 δισ., εκ των οποίων το 87% κατευθύνθηκε σε ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ να διαμορφώνεται σε 7,2 GW στο τέλος του 2025, από 5,5 GW το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 58% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου.
Η ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου του Ομίλου ΔΕΗ συνεχίζεται, με την εγκατεστημένη ισχύ να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, καθώς έργα ισχύος 3,7GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).
Σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή από ΑΠΕ κατέγραψε αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2024, λόγω της υψηλότερης παραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά, κατά 39% και 13% αντίστοιχα, έναντι του 2024, σε συνέχεια της προσθήκης νέας ισχύος.
Η παραγωγή από ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 6,9 TWh και αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 16% σε σχέση με το 2024 και διαμορφώθηκε σε 2,7 TWh, που αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Τέλος στον λιγνίτη
Το 2026 είναι η τελευταία χρονιά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ολοκληρώνοντας ένα κομβικό βήμα της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης και ενισχύοντας τη μετάβαση της ΔΕΗ προς ένα πιο βιώσιμο, ευέλικτο και αποδοτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.
Μπαταρίες – το επόμενο βήμα της πράσινης μετάβασης
Όσον αφορά τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τόσο ως ανεξάρτητα έργα όσο και σε συνδυασμό με ηλιακά και αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου, το 2028 θα αποτελούν το 19% της ευέλικτης παραγωγής της ΔΕΗ.
Ήδη, μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της ημερήσιας παραγωγής ενέργειας, καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο στον τομέα των ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Έχοντας λοιπόν αυξήσει τόσο πολύ την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και για να αντιμετωπιστεί η στοχαστικότητά τους –το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει παραγωγή όταν δεν έχει ήλιο ή αέρα– ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή έργων αποθήκευσης.
Έως το τέλος του 2025, ο Όμιλος ΔΕΗ είχε ολοκληρώσει την κατασκευή των πρώτων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (BESS), και συγκεκριμένα 50 MW στην Ελλάδα και 9 MW στη Ρουμανία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τρία έργα αποθήκευσης στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τον σταθμό αποθήκευσης στο Αμύνταιο, στην περιοχή του ΑΗΣ Αμυνταίου, που αποτελείται από μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και χωρητικότητας 200 MWh, και θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 50 MW για 4 ώρες.
Οι άλλοι δύο σταθμοί αποθήκευσης βρίσκονται στις περιοχές του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Μελίτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 98 MW και χωρητικότητας 196 MWh.
Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Όμιλος ΔΕΗ ξεκίνησε και την κατασκευή ενός ειδικού πιλοτικού υβριδικού έργου στην Αστυπάλαια, το οποίο θα συνδυάζει την ηλιακή ενέργεια και την ηλεκτροχημική αποθήκευση. Ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 3,53 MW, και από μια μονάδα αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 14,12 MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΔΕΗ από το 2019 λειτουργεί ένα πρωτοποριακό υβριδικό σταθμό στην Ικαρία, ο οποίος συνδυάζει την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια και ο οποίος, μέσω της αντλησιοταμίευσης, έχει τη δυνατότητα να καλύψει έως το 30% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Συχνά και κρίσιμα λάθη που υπονομεύουν τη δύναμη ενός brand
Στη στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς
Ο όμιλος στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρικού διαδρόμου από τη Μεσόγειο έως τη Βαλτική
Μια διαδρομή που απαιτεί υπομονή, συνέπεια, αυθεντικότητα και πραγματική προστιθέμενη αξία
Στη νέα στήλη Business Backstage δεν βλέπεις απλώς την είδηση, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Κάθε εβδομάδα, όλα όσα κινούν την οικονομία — αλλιώς.
Η χαρτογράφηση και αξιοποίηση του brand ως εργαλείο επικοινωνίας
Πώς οι γκάφες γίνονται viral όπλα μάρκετινγκ ή αλλιώς, όταν η αμηχανία γίνεται brand equity
Tο θέμα δεν είναι να αποφύγετε τις συγκρούσεις, αλλά να μην αφήσετε τις συγκρούσεις να διαλύσουν την επιχείρηση
Γιατί το direct mail επιστρέφει, πώς έχει εξελιχθεί και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στρατηγικά χωρίς υπερβολές
Tο εμβληματικό συγκρότημα στην παραλία των Κιονίων ανοίγει τις πύλες του τον Μάιο του 2026
Πώς η κρίση στα Στενά του Ορμούζ εκτόξευσε τους ναύλους, αύξησε το ρίσκο και επαναχάραξε τις ροές της παγκόσμιας ενέργειας
Από τις κορυφαίες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως
Συνέπεια, ανθεκτικότητα και εξέλιξη, από μια εταιρεία που επενδύει συστηματικά στην Ελλάδα
Το 2024 ο Όμιλος συνέβαλε με 5,9 δισ. ευρώ ΣΤΟ ΑΕΠ
Βασική αποστολή και υποχρέωση η διασφάλιση της υδατικής επάρκειας για τα επόμενα 50 χρόνια
Ολιστικές λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων επιχειρηματικών αναγκών
Empowering Future Leaders, ένα διετές πρόγραμμα που δίνει σε νέους την ευκαιρία να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο της ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.