Ελλαδα

Αμυγδαλιές Γρεβενών: Το χωριό όπου δεν έχει γεννηθεί κανένα παιδί εδώ και 15 χρόνια

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι άνω των 70 ετών

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμυγδαλιές Γρεβενών: Το χωριό όπου δεν έχει γεννηθεί κανένα παιδί εδώ και 15 χρόνια
© Getty Images/ Unsplash+

Από τους περισσότερους από 1.000 κατοίκους που ζούσαν στις Αμυγδαλιές Γρεβενών, σήμερα μένουν περίπου 220 – Η φυγή των νέων άλλαξε την εικόνα του χωριού

Σημαντική πληθυσμιακή συρρίκνωση καταγράφουν οι Αμυγδαλιές Γρεβενών, όπου τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει καταγραφεί καμία γέννηση. Από τους περισσότερους από 1.000 κατοίκους που είχε παλαιότερα το χωριό, σήμερα παραμένουν περίπου 220 κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως αναφέρει ρερποτάζ της ΕΡΤ, η δημογραφική εικόνα των Αμυγδαλιών αποτυπώνεται και στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού. Ο νεότερος κάτοικος του χωριού είναι 17 ετών, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων είναι άνω των 70.

Το δημοτικό σχολείο, που κάποτε φιλοξενούσε περίπου 220 μαθητές, παραμένει σήμερα χωρίς παιδιά. Η σχολική μονάδα έχει πλέον κλείσει, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει καταγραφεί και σειρά βανδαλισμών στον χώρο.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών Γρεβενών, Αργύρης Καραλιόλιος, ανέφερε ότι ο σύλλογος έχει θεσπίσει επίδομα 1.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί γονέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει γέννηση.

Όπως σημείωσε, η τελευταία γέννηση στις Αμυγδαλιές έγινε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια, ενώ η γενικότερη δημογραφική κατάσταση στον νομό Γρεβενών παραμένει δύσκολη.

Η πληθυσμιακή μείωση έγινε εντονότερη τα χρόνια μετά τα μνημόνια, καθώς αρκετοί νέοι εγκατέλειψαν την περιοχή αναζητώντας εργασία. Η αποχώρηση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σταδιακά και οι διαθέσιμες υπηρεσίες στο χωριό.

Ο πρόεδρος των Αμυγδαλιών, Σαράντης Λιάκας, υποστηρίζει ότι η επιστροφή των νέων είναι δύσκολη χωρίς θέσεις εργασίας και αναπτυξιακές προοπτικές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποδομές, αλλά και η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, καθώς η περιοχή διαθέτει φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY