- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Οι πιο ζεστές ημέρες, θερμοκρασίες έως 42°C
Πότε θα υποχωρήσει
Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Οι πιο ζεστές ημέρες
Η χώρα εισέρχεται σε τροχιά του πρώτου ισχυρού καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Η σταδιακή άνοδος του υδραργύρου θα ξεκινήσει ήδη από το Σάββατο (18/7), όταν στα ηπειρωτικά οι μέγιστες τιμές θα διαμορφωθούν στους 37 βαθμούς, ενώ κατά τόπους θα φτάσουν τους 38 και σε μεμονωμένες περιοχές δεν αποκλείεται να αγγίξουν τους 39 βαθμούς. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Αναστασία Τυράσκη, από την Κυριακή (19/7), με την εξασθένηση των ισχυρών ανέμων, η αίσθηση της ζέστης θα γίνει εντονότερη, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 38 και 39 βαθμών, ενώ τοπικά θα φτάσουν ακόμη και τους 40.
Η κορύφωση του θερμού κύματος αναμένεται στις αρχές της νέας εβδομάδας, κυρίως τη Δευτέρα (20/7) και την Τρίτη (21/7), όταν οι πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα βρεθούν αντιμέτωπες με θερμοκρασίες της τάξης των 40 βαθμών Κελσίου. Τα μεγαλύτερα επίπεδα ζέστης προβλέπεται να καταγραφούν στην Κεντρική Μακεδονία, στο Αγρίνιο, στον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στα νησιά. Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι το διάστημα από τις 19 έως και τις 22 Ιουλίου διαφαίνεται ως το θερμότερο του μήνα, με τις πιο υψηλές τιμές να καταγράφονται κυρίως στη Λαμία και τη Λάρισα και σε δεύτερο βαθμό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
TO ΘΕΡΜΟ "ΑΓΓΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 18, 2026
✅Τα νεότερα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το θερμότερο «άγγιγμα» του Ιουλίου φαίνεται να έρχεται στο διάστημα 19–22 Ιουλίου, με κορύφωση κυρίως Δευτέρα–Τρίτη. Σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές οι μέγιστες ανεβαίνουν σε επίπεδα 37–40°C, ενώ τοπικά… pic.twitter.com/K1s8Y5ho6V
Όσον αφορά τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα αναμένεται να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έως περίπου τις 21 με 22 Ιουλίου, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται κοντά στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, πριν ακολουθήσει αισθητή αποκλιμάκωση από τις 23 Ιουλίου και μετά. Αντίστοιχη εικόνα προβλέπεται και για τη Θεσσαλονίκη, όπου η κορύφωση της ζέστης τοποθετείται στις 20 και 21 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να φτάνει περίπου στους 35 με 37 βαθμούς. Στη συνέχεια αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως μετά τις 23 και 24 Ιουλίου, γεγονός που δείχνει ότι το επεισόδιο του καύσωνα θα έχει περιορισμένη διάρκεια και δεν θα είναι παρατεταμένο, ενώ γύρω στις 24 με 25 Ιουλίου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί πρόσκαιρη αστάθεια με τοπικές βροχοπτώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήχησε 4 φορές το 112 για απομακρύνσεις κατοίκων και παραθεριστών
Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο
Εξαπλώθηκε γρήγορα η πυρκαγιά - Εντολές απομάκρυνσης και ενισχυμένες δυνάμεις
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου
Πλήθος αφίξεων από το εξωτερικό
Μετά από προσφυγή καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών
Άμεση η επέμβαση των πυροσβεστών
Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος
Εκτεταμένες παρεμβάσεις και στις πέντε δημοτικές κοινότητες για ασφαλέστερες μετακινήσεις
Άγνωστο τι προκάλεσε τους θανάτους
Ποιες είναι οι τρεις αργίες που μας απομένουν το 2026 μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Ποιους αφορά η πρόσκληρη του Υπουργείου Παιδείας
Πού έγινε το τροχαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.