- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κόντρα μετεωρολόγων για τα χιόνια της Δευτέρας: προβλέψεις για «λευκά» νησιά, επιφυλάξεις για υπερβολές
Tι υποστηρίζουν, Τσατραφύλλιας, Μαρουσάκης και Κολυδάς
Κόντρα μετεωρολόγων για τα χιόνια της Δευτέρας
Διαφωνίες έχει προκαλέσει στους κόλπους των μετεωρολόγων η προοπτική χιονοπτώσεων τη Δευτέρα, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Άλλοι μιλούν για ένα σύντομο αλλά έντονο χειμωνιάτικο διάλειμμα με χιόνια μέχρι τη θάλασσα, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι οι βεβαιότητες είναι πρόωρες και ότι ο καιρός δεν προσφέρεται για εντυπωσιασμούς.
Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτιμά ότι από την Κυριακή πολική αέρια μάζα θα κινηθεί προς τη χώρα, φέρνοντας χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με την πρόγνωσή του, δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια στα χαμηλά της Αττικής, στην Εύβοια, σε ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, αλλά και πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου, με αποτέλεσμα κάποια νησιά να «ντυθούν στα λευκά».
Πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο μετεωρολόγος του Star και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος τονίζει ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις χιονοπτώσεις. Όπως επισημαίνει, τα βασικά αριθμητικά μοντέλα καιρού δεν έχουν ακόμη συγκλίνει στο ζήτημα του υετού και ειδικά του χιονιού, ακριβώς επειδή η χρονική απόσταση παραμένει μεγάλη. Εκείνο που, κατά την άποψή του, μπορεί να θεωρηθεί πιο βέβαιο είναι μια αισθητή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή έως και την Τρίτη, πριν ο καιρός επανέλθει σταδιακά σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο μετεωρολόγος του Alpha Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του κυρίως προς τον τρόπο που παρουσιάζονται ορισμένες προβλέψεις. Σε ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι «ο καιρός δεν είναι clickbait», σημειώνοντας πως υπερβολικές ή δραματοποιημένες «προγνώσεις» που ανακυκλώνονται άκριτα δεν συνιστούν ενημέρωση αλλά παραπληροφόρηση. Όπως τονίζει, η μετεωρολογία βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε κραυγές, ενώ ο πανικός δεν προσφέρει ασφάλεια αλλά σύγχυση.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το μόνο βέβαιο είναι ότι το επόμενο κύμα κακοκαιρίας έχει ανοίξει έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης για τα όρια της πρόγνωσης – και για το πότε η προειδοποίηση μετατρέπεται σε υπερβολή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αστυνομική εξόρμηση «Νυχτερινός Ποιμήν» αποκάλυψε σερβίρισμα αλκοόλ σε ανηλίκους τα ξημερώματα
«Εγώ τον βρήκα. Ήταν δύσκολο» είπε ο αδελφός του
Τι αναφέρει το σημείωμα της Κομισιόν
Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε συμμετέχοντες – Ενημερώθηκε η Εισαγγελία για επικίνδυνη κινητοποίηση
Παρέμενε για χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ποιες περιοχές θα επηρεάσει το «χειμωνιάτικο εξπρές»
Οι δήμοι επιχειρούν ώστε η πρόσβαση στα χωριά να γίνεται χωρίς προβλήματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Από ποια κόμματα οι μεγαλύτερες «διαρροές»
ΣΑΤΑ και Λυμπερόπουλος καταγγέλλουν απαξίωση του κλάδου και αυξημένο κόστος από τα ηλεκτρικά ταξί
Ο Γιώργος Σαουνάτσος εξηγεί στο ΕΡΤnews τα αίτια της δυσλειτουργίας και αποκλείει κυβερνοεπίθεση
Τι ώρα θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί πριν το κλείσιμο των τριών σταθμών
«Εγώ τον αγώνα μου δεν τον έκανα για να μπω σε κόμμα»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Νέα κόντρα μεταξύ μετεωρολόγων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.