- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαρανταήμερο, η μικρή Σαρακοστή: Οι συμβολισμοί, η νηστεία και η προσμονή για τα Χριστούγεννα
Αν και ο Νοέμβριος θεωρείται μήνας του φθινοπώρου, από τις 15 Νοεμβρίου και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκέμβρίου) βρισκόμαστε στο Σαρανταήμερο, ή την λεγόμενη μικρή Σαρακοστή. Αμερικανόθρεφτος και άσχετος με τις θρησκευτικές γιορτές, μέχρι χθες κορόιδευα τον Galaxy FM 92.0, που έχει ήδη ξεκινήσει με τα Χριστουγεννιάτικα, γιατί θεωρούσα πως η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει μετά το Thanksgiving και τα Black Friday / Cyber Monday. Όπως φαίνεται, όμως, η παράδοση στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα του Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι ο καιρός είναι ακόμα καλός μέχρι και για βόλτα στην παραλία δεν θα πρέπει να μας μπερδεύει καθόλου.
Όπως και η Μεγάλη Σαρακοστή, η μικρή Σαρακοστή συμπεριλαμβάνει νηστεία (αποχή από κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά), η οποία όμως δεν είναι τόσο αυστηρή όσο εκείνη που ακολουθείται κατά την περίοδο πριν το Πάσχα. Οι πρώτες 33 ημέρες της νηστείας, η περίοδος δηλαδή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, συμβολίζουν τα χρόνια του Χριστού. Μετά τις πρώτες 33 ημέρες καταλύεται και το ψάρι (ιχθύς) για όλες τις μέρες, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Το ψάρι επίσης επιτρέπεται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), οποιαδήποτε μέρα κι αν αυτή πέσει.
Η νηστεία γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή όσο πλησιάζουμε στην παραμονή των Χριστουγέννων. Από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου, έχουμε κατάλυση μόνο οίνου και ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Την τελευταία ημέρα της νηστείας, την παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων, τηρείται αυστηρή νηστεία, εκτός κι αν πέσει Σαββατοκύριακο, οπότε έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου. Δεν μπορώ να μιλήσω για την διατροφική αξία της νηστείας αυτής, όμως σίγουρα, μέχρι ενός σημείου, κάνει την ημέρα των Χριστουγέννων να μοιάζει πιο γιορτινή, μετά από αυτή τη σχετική στέρηση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων
Τι ισχύει για το delivery και τις εργασίες στην ύπαιθρο
Δείτε ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Η απότομη αλλαγή του καιρού που έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.