- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιατί τα σχολεία ξεκινούν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου
Σε λίγες ώρες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς
Υπάρχει λόγος που τα σχολεία ανοίγουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα ακουστεί σε λίγες ώρες στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας. Όμως, γιατί κάθε χρόνο τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου; Πότε και γιατί επελέγη αυτή η ημερομηνία;
Η 11η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα έναρξης του σχολικού έτους με υπουργική απόφαση στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ως η «σταθερή ημερομηνία επιστροφής», λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς.
Σχολεία: Γιατί καθιερώθηκε η 11η Σεπτεμβρίου
Στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η εκπαίδευση συνδεόταν με τον αγροτικό ρυθμό ζωής. Τα σχολεία ξεκινούσαν συχνά στα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμη και τον Οκτώβριο, ώστε οι μαθητές —ιδίως στην ύπαιθρο— να έχουν ολοκληρώσει τις αγροτικές εργασίες του φθινοπώρου, όπως τον τρύγο. Δεν υπήρχε τότε ενιαία ημερομηνία. Κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας μπορούσε να προσαρμόζει την αρχή του σχολικού έτους στις τοπικές ανάγκες. Καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα οργανωνόταν και αποκτούσε ενιαία μορφή, η έναρξη της χρονιάς τοποθετήθηκε γύρω στις αρχές Οκτωβρίου. Οι μαθητές επέστρεφαν στα θρανία συνήθως την 1η ή τη 3η Οκτωβρίου, με σκοπό να υπάρχει ένας πιο συμπαγής κύκλος μαθημάτων μέχρι το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.
Από τη δεκαετία του 1960, άρχισε σταδιακά να επικρατεί η έναρξη τον Σεπτέμβριο. Οι εκπαιδευτικές αρχές επιδίωκαν μεγαλύτερη διάρκεια διδασκαλίας, πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έτσι, το πρώτο κουδούνι χτυπούσε πλέον από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά.
Με υπουργική απόφαση του 1982 καθιερώθηκε η 11η Σεπτεμβρίου ως επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ εξυπηρετούσε και πρακτικά, καθώς άφηνε περιθώριο για το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου και για τη διεκπεραίωση των διοικητικών μεταθέσεων εκπαιδευτικών.
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη συζήτηση για τη γλώσσα, την τέχνη, την εξουσία και την πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα
Αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται
Πού βρίσκονται σήμερα οι μετροπόντικες
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Είναι η ημέρα που ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας
Δείτε εικόνες από το Μέγαρο Μουσικής
Γιατί τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι
Τι αλλάζει και γιατί πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο θέμα
Θα καθοριστεί η επόμενη φάση των κινητοποιήσεων
Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Τι δήλωσε μέσω Instagram
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Δείτε την αναλυτική πρόγνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.