- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάτρα: Απολογείται ο 25χρονος που κατηγορείται για τη φωτιά στο Γηροκομείο
Τι λένε οι δικηγόροι του
Πάτρα: Απολογείται ο 25χρονος που κατηγορείται για τη φωτιά στο Γηροκομειό - Τι λένε οι δικηγόροι του
Στα δικαστήρια της Πάτρας αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο 25χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό, σε συνέχεια της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Γηροκομειό την περασμένη εβδομάδα. Ο νεαρός συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκε να κινείται κοντά στο σημείο, ενώ την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Συχαινά. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του στην περιοχή δεν σχετίζεται με την πρόκληση της φωτιάς.
Η υπεράσπισή του επιμένει πως βρέθηκε εκεί ως εθελοντής, με στόχο να βοηθήσει στην κατάσβεση. Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του, ο κατηγορούμενος δεν ήταν μόνος, αλλά μαζί με τρεις ακόμη ανθρώπους. Δύο από αυτούς έχουν ήδη καταθέσει ενόρκως ότι συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού των φλογών, ενώ ο τρίτος αναμένεται να επιβεβαιώσει το ίδιο ενώπιον της ανακρίτριας. Όπως σημειώνουν, ο 25χρονος έσβηνε μια μικρή εστία που είχε προκληθεί από καύτρα και όχι από σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια.
Καθοριστικής σημασίας για την υπόθεση θεωρείται και το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από εμπρησμό, αλλά από το φυσικό φαινόμενο της «κηλίδωσης», δηλαδή τη μετάδοση φλόγας μέσω καύτρας. Το εύρημα αυτό ενισχύει τη θέση της υπεράσπισης, που κάνει λόγο για άδικη στοχοποίηση του νεαρού. Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφανθεί για το μέλλον του 25χρονου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων του 25χρονου
«Σε σχέση με την υπόθεση που αφορά τον 25χρονο εντολέα μας, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό στο Γηροκομείο θεωρούμε αναγκαίο να παραθέσουμε τα εξής:
Ο εντολέας μας βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή, προκειμένου να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, μαζί με άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη έχουν καταθέσει ενόρκως στις αρμόδιες αρχές ότι συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μετώπου και ο τρίτος αναμένεται να καταθέσει ενόρκως ενώπιον της ανακρίτριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των τριών ήταν ο ιδιοκτήτης του διπλανού οικοπέδου, στο οποίο –κατά τη σε βάρος του κατηγορία– δήθεν προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Περαιτέρω, κυκλοφορούν ορισμένες ζουμαρισμένες φωτογραφίες που εμφανίζουν τον εντολέα μας στο μέσον ενός οικοπέδου. Η αποσπασματική αυτή εικόνα δημιουργεί ψευδή εντύπωση. Εάν το καρέ της φωτογραφίας αποδοθεί ολόκληρο, θα διαπιστωθεί ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκονταν τα ανωτέρω αναφερόμενα άτομα μεταξύ αυτών και ο ιδιοκτήτης του διπλανού οικοπέδου το οποίο και κάηκε. Ο εντολέας μας, ειδικότερα, βρέθηκε εκεί για να σβήσει μικρή εστία φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από καύτρα.
Επιπλέον, από το επίσημο πόρισμα – αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν προήλθε από ανθρώπινη ενέργεια, αλλά ήταν αποτέλεσμα του γνωστού φυσικού φαινομένου της «κηλίδωσης» (μετάδοση καύτρας).
Αναγνωρίζουμε απολύτως το μέγεθος της καταστροφής, τις σοβαρές υλικές ζημίες σε περιουσίες και δημόσιες υποδομές, αλλά και τον κίνδυνο που διέτρεξαν άνθρωποι και ζώα. Η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους είναι αυτονόητη. Όμως, αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι αντίθετα έσπευσαν να βοηθήσουν.
Η πόλη της Πάτρας και η κοινωνία στο σύνολό της δεν θα πρέπει να βρεθούν μπροστά στο οδυνηρό ενδεχόμενο να καταδικάσουν άδικα έναν νέο άνθρωπο που αποδεδειγμένα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης. Τυχόν άδικη αντιμετώπιση των εθελοντών που προστρέχουν να βοηθήσουν στην κατάσβεση και ο κίνδυνος να θεωρηθούν δράστες, θα αποτρέψει μελλοντικά τον κόσμο να βοηθήσει όταν θα τους χρειαζόμαστε. Όλα τα παραπάνω θα ήταν ότι χειρότερο για την περαιτέρω ενίσχυση του εθελοντικού πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους των πολιτών.
Η Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει με νηφαλιότητα όλα τα στοιχεία και να αποδώσει δίκαια την αλήθεια.
Οι Πληρεξούσιοι Δικηγόροι
Θεοφάνης Α. Χριστόπουλος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι πότε θα μείνει σε ισχύ
Νοσηλεύεται με κάταγμα στη λεκάνη
Νέα πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών και των κατοικιδίων τους από το Ντουμπάι
Ο χολιγουντιανός σταρ παραμένει στην Ελλάδα
Μάρτης... γδάρτης με βροχές και κρύο
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε το πρωί σε βραχώδη περιοχή κοντά στη Λίνδο
Χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή
«Χειρόφρενο» σε κεντρικούς δρόμους - Όλες οι διαδρομές και οι ρυθμίσεις της Τροχαίας
Διατηρείται η καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με θερμοκρασίες έως 19 βαθμούς
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από το Λιμενικό Σώμα και εθελοντικές ομάδες
Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Ανδρέα Παπανδρέου
Πότε θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι για την επιστροφή;
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ δίνουν μάχη με τις φλόγες
Η Maran Tankers επιβεβαιώνει το πλήγμα στο ελληνικό τάνκερ - Το πλήρωμα είναι ασφαλές
Ξεκινούν εργασίες για 5G και αλλαγή σιδηροτροχιών - Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
Έντονη διαμαρτυρία από τον Βασίλη Κικίλια για τη στοχοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.