- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ποινικό αδίκημα η πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο - Πρόστιμα 750 έως 5.000 ευρώ
Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πειρατεία του streaming - Τι προβλέπει
Ποινικό αδίκημα η πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο - Πρόστιμα 750 έως 5.000 ευρώ
Αλλάζει το τοπίο στη χρήση πειρατικού περιεχομένου καθώς πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νόμος που αποσαφηνίζει το ποινικό αδίκημα για τον τελικό χρήστη της παράνομης πρόσβασης σε προστατευόμενο περιεχόμενο, ενώ επίσης σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφτηκε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών που υλοποιεί τη διαδικασία επιβολής προστίμων, τόσο στους «πειρατές» όσο και τους τελικούς χρήστες που αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε προστατευόμενο περιεχόμενο. Το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ και το νέο νομοθετικό πλαίσιο
Η χρήση πειρατικών υπηρεσιών συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους και έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους τελικούς χρήστες. Ειδικότερα:
Η παράνομη πρόσβαση των χρηστών σε προστατευόμενο περιεχόμενο καθίσταται ξεκάθαρα ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.900 ευρώ, ενώ η ποινική διαδικασία επιταχύνεται.
Επίσης, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου στον τελικό χρήστη πειρατικής συνδρομής, σε όσους προβάλλουν παράνομα, δημόσια, προστατευόμενο περιεχόμενο, με ή χωρίς εμπορικό όφελος (πειρατές, πειρατικοί ακτιβιστές, καφέ και μπαρ με παράνομες συνδρομές) και σε όσους διαφημίζουν πειρατικές υπηρεσίες ή διαφημίζονται σε αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αξιόποινο εξαλείφεται όταν ο παραβάτης καταβάλει το διπλάσιο του προστίμου (2x750 ευρώ για τον τελικό χρήστη).
Η πειρατεία στην Ελλάδα
Η πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που συντελεί σε διαφυγόντα κέρδη για τους δημιουργούς, τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης και το κράτος.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για λογαριασμό της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), η συνολική ετήσια επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας από την οπτικοακουστική πειρατεία, εκτιμάται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που χάνονται κάθε χρόνο ξεπερνούν ακόμη και τις 5.000 (σύνολο οικονομίας). Οι απώλειες φόρων από τη συνδρομητική τηλεόραση (ΦΠΑ, ειδικό τέλος 10%) υπολογίζονται σε έως και 59 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι απώλειες για την εγχώρια νόμιμη αγορά ανέρχονται σε έως και 162 εκατ. ευρώ ετησίως.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.