- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νύχτα αγωνίας στη Χίο: Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα - Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Υποψίες για εμπρησμό
Νύχτα αγωνίας στη Χίο: Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα - Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο, με τις εστίες φωτιάς να μαίνονται για δεύτερο 24ωρο. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους να δοκιμάζονται, καθώς οι φλόγες απειλούν τις περιουσίες τους και μετατρέπουν το πράσινο του νησιού σε στάχτη.
Από το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και ξεκίνησε η φωτιά, μέχρι και πριν από μερικές ώρες, χρειάστηκε να εκκενωθούν 23 οικισμοί. Οι καμπάνες στα χωριά χτυπούν για να ενημερώσουν τους κατοίκους.
«Δύσκολη η κατάσταση, μαζεύουμε τους ηλικιωμένους για να είναι ασφαλείς».
Το 112 έχει στείλει μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια Χίου.
«Φοβόμαστε. Πήγα μάζεψα τα σκυλιά μου, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά αλλά είναι δύσκολα» λέει κάτοικος του νησιού.
Υποψίες για εμπρησμό
Τα πέντε διαφορετικά μέτωπα, σε σημαντική απόσταση μεταξύ τους, ενισχύουν τις υποψίες για εμπρησμό, με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να βρίσκεται ήδη στο νησί.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετέβη στη Χίο συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου. Όπως είπε ο υπουργός η Πολιτεία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή εμπρησμών και προσέθεσε ότι από χθες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες πυρκαγιές «σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού - ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο».
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη με 282 πυροσβέστες με 38 οχήματα, εκ των οποίων οι 82 έφτασαν αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Συνδράμουν 21 πεζοπόρα ενώ νωρίτερα επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα (ένα για συντονισμό). Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η διασπορά του καπνού ήταν τέτοια που έφτασε δυτικά των Χανίων, καλύπτοντας μία απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν στο σημείο οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων με κάταγμα μηρού - Οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες
Το ταχύπλοο προσέκρουσε στην προβλήτα κατά την πρόσδεση - Ακυρώθηκε το δρομολόγιο
Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων - Δεν απειλήθηκαν κατοικίες
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στο σημείο
25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα μηχανογραφικά
Πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένης αλιείας με χρηματοδότηση από την ΕΕ εξετάζει το υπουργείο
Γενικά αίθριο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.