Νύχτα αγωνίας στη Χίο: Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα - Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Υποψίες για εμπρησμό
Νύχτα αγωνίας στη Χίο: Μάχη σε πέντε πύρινα μέτωπα - Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο, με τις εστίες φωτιάς να μαίνονται για δεύτερο 24ωρο. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους να δοκιμάζονται, καθώς οι φλόγες απειλούν τις περιουσίες τους και μετατρέπουν το πράσινο του νησιού σε στάχτη.
Από το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και ξεκίνησε η φωτιά, μέχρι και πριν από μερικές ώρες, χρειάστηκε να εκκενωθούν 23 οικισμοί. Οι καμπάνες στα χωριά χτυπούν για να ενημερώσουν τους κατοίκους.
«Δύσκολη η κατάσταση, μαζεύουμε τους ηλικιωμένους για να είναι ασφαλείς».
Το 112 έχει στείλει μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια Χίου.
«Φοβόμαστε. Πήγα μάζεψα τα σκυλιά μου, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά αλλά είναι δύσκολα» λέει κάτοικος του νησιού.
Υποψίες για εμπρησμό
Τα πέντε διαφορετικά μέτωπα, σε σημαντική απόσταση μεταξύ τους, ενισχύουν τις υποψίες για εμπρησμό, με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να βρίσκεται ήδη στο νησί.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετέβη στη Χίο συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου. Όπως είπε ο υπουργός η Πολιτεία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή εμπρησμών και προσέθεσε ότι από χθες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες πυρκαγιές «σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού - ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο».
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη με 282 πυροσβέστες με 38 οχήματα, εκ των οποίων οι 82 έφτασαν αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Συνδράμουν 21 πεζοπόρα ενώ νωρίτερα επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα (ένα για συντονισμό). Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η διασπορά του καπνού ήταν τέτοια που έφτασε δυτικά των Χανίων, καλύπτοντας μία απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο 20,61% η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο 11,16% της Δευτεροβάθμιας στις σημερινές κινητοποιήσεις
Πρώτη εμφάνιση για τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα David's Sling και Spyder, καθώς και νέα αυτόνομα drone
Παιδεία, υγεία και κόστος ζωής στο επίκεντρο των πανελλαδικών διαδηλώσεων
Το χρονικό της υπόθεσης
Πού θα χτυπήσουν οι βροχές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από τη Βεγγάζη
Εκτός λειτουργίας σύστημα ανίχνευσης διαρροής
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας
Μετά τη νέα ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.