Ελλαδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος: Με 90 πυροσβέστες ενισχύονται οι δυνάμεις

Οι πυκνοί καπνοί έχουν κρύψει τον ήλιο στο νησί - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος: Με 90 πυροσβέστες ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης
© EUROKINISSI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος: Με 90 πυροσβέστες ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Για πάνω από 24 ώρες, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Χίο. Παρά τις ενισχύσεις που κατέφθασαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ισχυροί άνεμοι – που φτάνουν έως και τα 6 μποφόρ – δυσκολεύουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, ενώ τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δύο εστίες, στον Κοφινά και τον Βροντάδο, ενώ ένα νέο μέτωπο εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στα Λεπτόποδα, στα βόρεια της Χίου. Η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μηνύματα του «112» για εκκένωση σε περισσότερους από 15 οικισμούς, ενώ ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν με εναέρια και επίγεια μέσα.

Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό Δαφνώνας, πέρασαν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση, και συνεχίζουν προς τα Νοτιοχώρια, με νέες προειδοποιήσεις να εκδίδονται για Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν μέσω Κοντελόπου στο κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια και μια ποτοποιία, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι περιορισμένη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, βελτιωμένη ήταν η εικόνα σε ορισμένες περιοχές όπως τα Ρεστά, η Αγία Παρασκευή Καρυών και ξανά ο Δαφνώνας, όπου οι φλόγες περιορίστηκαν, αν και παραμένουν ενεργές μικροεστίες.

Την ίδια ώρα, αναζωπύρωση καταγράφεται στο Μονοδένδρι, κοντά στην πόλη της Χίου, ενώ το πύρινο μέτωπο από τον Άγιο Γεώργιο κινείται προς τη Βέσσα. Η μορφολογία του εδάφους δυσκολεύει την προσέγγιση επίγειων δυνάμεων, με τα εναέρια μέσα να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιχείρησης.

Στα Λεπτόποδα, η φωτιά παραμένει ενεργή αλλά δείχνει να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Έχουν επίσης αναφερθεί τρεις μικροτραυματισμοί – ένας πυροσβέστης και δύο εθελοντές – κατά τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Καρυών.

Στο νησί, παλεύουν με τις φλόγες πάνω από 200 πυροσβέστες με τουλάχιστον 10 εναέρια μέσα.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY