- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πανελλήνιες 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις
Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν - Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις
Πανελλήνιες 2025: Σε αναμονή για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων - Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις
Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων των μαθημάτων γενικής παιδείας και προσανατολισμού στις Πανελλήνιες, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι σε αναμονή των ανακοινώσεων των βαθμολογιών, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου.
Μαζί με τις βαθμολογίες, αναμένεται να γίνουν γνωστά και επιπλέον στατιστικά στοιχεία για τις Πανελλήνιες, που θα επιτρέψουν να γίνει με μεγάλη ακρίβεια η εκτίμηση των φετινών βάσεων εισαγωγής.
Ειδικότερα, ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, αλλά και ο καταμερισμός τους στα επιστημονικά πεδία είναι δύο βασικά κομμάτια που λείπουν ακόμη από το παζλ.
«Η γενικότερη αίσθηση που έχουμε είναι ότι για το 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις στη μέση επίδοση των υποψηφίων, που είναι και εκείνες που καθορίζουν το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής.
Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με «επαναλαμβανόμενη θεματολογία, ανάλογης δυσκολίας».
Αναλυτικότερα, η εκτίμηση που έκανε ο κ. Χατζητέγας για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, είναι ότι «η μέση επίδοση των υποψηφίων δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη διακύμανση, άρα ούτε και το όριο της ΕΒΕ», κάτι που συνεπάγεται ότι και οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του πεδίου δεν θα έχουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις με τη σειρά τους.
Όσον αφορά στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, αντίστοιχα, ο κ. Χατζητέγας παρατήρησε ότι «εκεί διαχρονικά παρατηρούνται οι υψηλότερες επιδόσεις σε μέσο όρο, ενώ οι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα δυσκολότερα μαθήματα (σ.σ. Μαθηματικά, Βιολογία, Χημεία, Φυσική)».
Υπογράμμισε, δε, ότι στα δυο αυτά πεδία παρατηρούνται και «οι πιο μεγάλες αδικίες», εξαιτίας της εφαρμογής της ΕΒΕ, καθώς, όπως επισήμανε, «ένας μαθητής που γράφει στα μαθήματα 10 στα 20, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να μείνει εκτός ΑΕΙ, χωρίς ωστόσο η βαθμολογία του να σημαίνει ότι δεν μόχθησε ή ότι ήταν αδιάφορος ή ότι δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις σπουδές ενός τμήματος του πεδίου». Παράλληλα, σημείωσε, ότι παρατηρούνται κενές θέσεις σε τμήματα ακόμα και των κεντρικών πανεπιστημίων.
Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις φαίνεται να είναι καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι καλύτερες επιδόσεις που διαφαίνονται, μαζί με την αύξηση του αριθμού των παιδιών που διαγωνίζονται στο εν λόγω πεδίο, δείχνουν ότι είναι πιθανή μία άνοδος των βάσεων στα τμήματα του 4ου Πεδίου.
Επιπλέον, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι περίπου το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ και το 55% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Προς τα τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, που πιθανότατα θα συνοδεύεται και από τα επίσημα στατιστικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025, αναμένεται να γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.
Στη συνέχεια, η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έναρξη εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα
Με το μάθημα των Ισπανικών θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, από το ερχόμενο Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, οι οποίες θα διεξάγονται μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025. Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου.
Λήξη εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025 θα ολοκληρωθούν οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου, ενώ στα γυμνάσια η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025.
Λήξη σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία
Ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η σχολική χρονιά για τους πιο μικρούς μαθητές και μαθήτριες, καθώς το τελευταίο κουδούνι για την τρέχουσα σχολική χρονιά θα χτυπήσει την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.