- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Καραστάθης για τα 6,1 Ρίχτερ στην Κάσο: Τέτοιοι σεισμοί δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δόνησης
Σεισμός στην Κάσο: Γιατί τα 6,1 Ρίχτερ δεν προκάλεσαν ζημιές σε Δωδεκάνησα και Κρήτη
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε σήμερα (14.5) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ανοιχτά της Κάσου.
«Ο σημερινός σεισμός, αν και είχε μεγάλο μέγεθος, είχε επίσης σημαντικότατο βάθος ίσο με 64 χιλιόμετρα, πράγμα που απομείωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι τέτοιοι σεισμοί συνδέονται άμεσα με την υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας, κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. «Γενικά, πέραν της αναστάτωσης, δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές. Ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν μάλιστα και σε θαλάσσιο χώρο και ως εκ τούτου απείχε σημαντικά από κατοικημένες ζώνες, με κοντινότερη περιοχή τη νήσο Κάσο», σημείωσε ο κ. Καραστάθης.
Ακόμη επισήμανε ότι η περιοχή έχει πολύ σημαντικό δυναμικό και πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολύ ισχυροί σεισμοί. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια σχεδόν περιοχή το 2015 είχαμε σεισμό επίσης 6,1 μεγέθους στην κλίμακα Ρίχτερ και επίσης με σημαντικό βάθος», υπογράμμισε.
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή που σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη και Κάρπαθο τέθηκαν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα είναι η ΕΜΑΚ της Κρήτης καθώς κι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Λίγο μετά την εκδήλωση του σεισμού εστάλη μήνυμα από το 112 σε κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κάσο, προειδοποιώντας για κίνδυνο πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή και καλώντας τους να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια στιγμή που περίμεναν για χρόνια
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Οι ρίζες του εθίμου και η ερμηνεία
Πώς θα μας κάνει «ποδαρικό» ο Μάρτιος
Yποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τον Πάνο Ρούτσι
Συνομίλησε με πολίτες, αλλά δεν απευθύνθηκε στο πλήθος
Τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και διάνοιξη του μεγάλου παρακαμπτήριου άξονα της Αθήνας
Στις 23 Μαρτίου ξεκινά η δίκη
Αναλυτικά πότε θα αναχωρήσουν οι πρώτοι και οι τελευταίοι συρμοί σε μετρό και τραμ
Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να δουν από κοντά τις αρκούδες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας
Eξέχουσα και επιδραστική προσωπικότητα που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο με σπάνιο ήθος και απαράμιλλο σθένος
Συγκλονιστική ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου -Δεν είμαστε λαθρέμποροι, απαντά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.